Стефан Янев, граница, мигранти, натиск

Стефан Янев: За момента не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата

Към момента не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата.

Това каза служебният премиер Стефан Янев в парламента при изслушването относно готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна и необходимите средства за обезпечаване на дейността на отговорните институции.

Премиерът посочи, че решение за включването на въоръжените сили ще бъде взето, когато ситуацията го налага. Към момента правим необходимото относно подготовката на страната, подготовката на националните елементи от системата за национална сигурност по охрана на държавната граница, посочи Янев, цитиран от БТА.

Министерството на отбраната има готовност да разположи до 1051 военнослужещи на българо-турската граница при разчет за три ротации по две седмици всяка.

Това каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той допълни, че необходимите финансови средства за участието на средно 600 военнослужещи на месец и необходимата техника за усилване охраната на държавната граница до края на годината са в размер на 9 606 000 лв. Министерството няма тези средства и затова Панайотов е изпратил писмо до ресорната парламентарна комисия.

България е евакуирала от Афганистан 27 български и 34 афганистански граждани.

Това съобщи служебният министър на външните работи Светлан Стоев при изслушването. Ситуацията в Афганистан е крайно тревожна, посочи Стоев. Приоритет на властите досега е било извеждането на българските граждани и афганистанските граждани, които са имали принос към българското посолство и мисиите ни. Очакваме 14 афганистански граждани да дойдат по линия на ЕС от т.нар. логистичен хъб от Испания, каза още министърът.

„Подложени сме на натиск не само от афганистански граждани, но и от сирийски“.

Това каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването.

Естествено, известно е, че сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция като държава“, каза още Бойко Рашков. Той подчерта, че Главна дирекция „Гранична полиция“ е впрегнала потенциала си, за да отстоява интересите на националната сигурност на България.

Ако се повиши натискът до степен, тази служба да не може да се справи с тази задача, планираме, да се включат и сили на Министерство на отбраната. Напоследък долавям изказвания, които са в разрез с тази наша позиция, която ние не крием и която е във възможност да се реализира“, заяви още Бойко Рашков.

Министърът на вътрешните работи заяви, че страната ни ще разчита на армията, когато няма други възможности за ограничаване на мигрантския натиск.

 

- реклама -