Стефан Янев, зелена сделка, зелена енергия, Франс Тимерманс
снимка: МС

Стефан Янев: Трябва правен преход към „зелена“ енергия

„Когато говорим за Зелената сделка трябва да се фокусираме не само върху това, което затваряме, а и към това което отваряме. Да градим бъдеще. Зеленият преход е важна и актуална тема особено в Ковид ситуацията и трудностите пред нашите икономики. Надявам се заедно и в диалог да се справим заедно с предизвикателствата пред нас.“

Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на международен форум за ползите и рисковете от Зелената сделка. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, Мария Габриел, Сергей Станишев и много други представители на ЕК участват в събитието.

„Приветствам зелената идея и усилията да съхраним околната среда. Споделям разбирането, че инвестицията в зелените технологии е инвестиция в бъдещето, инвестиция в благополучието на нашите народи“, каза още Янев.

А Франс Тимерманс заяви:

„Идвам в България от 30 години и наблюдавам голямата трансформация и мисля, че българите могат да се гордеят. Сега за зелената сделка – защо я приехме. Защото, за да се научим да живеем в настоящето, трябва да се замислим за климатичните промени – пожари, торнадо, повишаване на температурата на планетата с 1 градус – представете си да са 3-4 градуса. Трябва да се погрижим за спасяването на човечеството и това е в основата на Зелената сделка. Адаптирането към новите обстоятелства е присъщо на човечеството, но трябва да го направим бързо, защото иначе климатичната криза няма да може да бъде контролирана. Когато дойде Ковид изведнъж се заговори да я забравим за 10 години. Но реално тези 1.3 трилиона са готови за инвестиция и трябва да бъдат използвани на правилното място. Трябва да стигнем до момент когато благосъстоянието на хората не зависи от изкопаемите горива, а от възобновяемите източници“, каза заместник-председателят на Европейската комисия.

- реклама -