Сн: кадър БНТ

Стефан Янев: Трябва да се направят поуки от трагедията на АМ „Струма“, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ „Струма“ по най-добрия начин, за да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Това заяви в интервю за БНТ премиерът Стефан Янев.

„Превантивните действия, условията за безопасност във всяка една дейност, които така или иначе в много случаи са заложени на книга, но не се проверяват достатъчно дълбоко вероятно и начинът, по който става тяхната проверка и се верифицира дали е свършено, или не каквото трябва, не е достатъчно убедително за обществото. Т.е. ние трябва да намерим тези резерви, където и да съществуват, и да ги направим в един работен порядък да дават резултата, който обществото очаква“, заяви Янев.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Правителството няма намерение да въвежда задължително ваксиниране, увери премиерът.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ.

Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

- реклама -