Стефан Янев, избори, партии

Стефан Янев: Служебното правителство с постоянен мандат е екзотична идея

Служебният премиер Стефан Янев смята за „екзотична“ идеята служебното правителство да остане с постоянен мандат. Той коментира темата във Варна, където присъства на Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“.

„Това трябва да мине през гласуване в парламента. Преди това предполагам трябва да се мине и през едни много сериозни преговори, които преди всичко ще бъдат преговори за коалиция, която ще предложи нещо подобно. Освен това служебния кабинет е съставен от експерти, които не са партийно свързани и на тези хора не може да име се каже да отидат под строй и да свършат нещо„, заяви Янев. И подчерта, че дали министрите му ще искат да останат на постовете си опира до свободната воля на всеки от тях.

Запитан дали би той персонално би приел да бъде премиер на второ правителство, Янев отговор: „Това е една далечна и почти невъзможна хипотеза. Няма такова предложение още.“

„Трябва да бъдем търпеливи и спокойни и да оставим партиите да си свършат работата. Тяхната отговорност и конструктивизъм ще проличат в следващите дни, защото избраните партии в НС добре осъзнават своята отговорност. Нека ги оставим да работят на спокойствие и да не даваме отстрани рецепти какво и как трябва да се случи – те знаят най-добре”, апелира Стефан Янев.

Янев коментира и последните данни от разследването на инцидента със загиналия пилот край Шабла.

„Следствените мероприятия продължават, не е особено полезно да се коментира в детайли на този етап. Нека дадем на разследващите време, за да си свършат работата. Да не избързваме с изводите, както и да слагаме етикети и да търсим кой какво е направил или не е направил”, каза служебният премиер.

Той призова да няма спекулации по темата.

Източник: БТА

- реклама -