учениците, Стефан Янев, премиер, министъ-председател,

Стефан Янев: Следващата седмица в клас се връщат и учениците от 5 до 8 клас

Следващата седмица ще се разшири тестването на учениците, което дава възможност за присъствено обучение. Това съобщи в отговор на въпрос на живо във Фейсбук служебният премиер Стефан Янев.

„Не само ще имаме достатъчно тестове, но до понеделник-вторник ще имаме тестове и за връщане на децата от 5-и до 8-и клас. Планът за връщането на тези ученици обаче ще бъде направен от образователното министерство“, каза Стефан Янев.

Той коментира и критиките за забавените доставки на щадящите тестове и критиките към процеса на изследване на учениците, но подчерта, че това е единственият начин за безопасно присъствено обучение.

„Данните от МОН показват намаляване на заразяването на деца. Когато те са достатъчно малко и пандемията в национален план е на ниско ниво, тези мерки ще бъдат отменени“, обеща Янев.

Допълнителните машини и съмненията за манипулации на вота

Стефан Янев коментира и скандала с допълнителните машини. Той беше категоричен, че няма никаква възможност за манипулация на вота.

„Българските граждани могат да бъдат спокойни, че правителството и ЦИК са предприели всички мерки за честен вот, който отразява реално гласовете. ЦИК и изпълнителната власт са направили организация всички машини с техните софтуер и флашки са достатъчно гарантирани. Електронните ключове са заредени контролирано на определен брой машини. Няма как други машини и флашки да се ползват на вота“, каза още Янев.

Според него говоренето за машините е политическа спекулация, която цели да доведе до намаляване на доверието в процеса.

„Това са втори поредни избори с масово гласуване с машини. Нека видим опита от 11 юли – тогава нямаше проблеми и съмнения в честността на вота. Защо сега мислим, че ще е различно?“, попита Стефан Янев.

Той определи някои изказвания на служебния вътрешен министър Бойко Рашков като „компромати“:

„Сигналите за купуване на гласове ги виждаме ежедневно, включително в медиите с акциите, които се провеждат. Вътрешният министър Бойко Рашков е един от хората, които говори в публичното пространство. Неговото говорене може да е остро и прекалено, да се определи като компромати. Но дали е така или не, нека преценяват хората. Целта е да се намали до минимум купеният вот“, каза Стефан Янев.

Ситуацията по границата остава сложна

„Миграционният натиск по границите е сравнително постоянен в последните месец-месец и половина. От лятото взехме необходимите мерки да защитим границите си от мигрантска вълна. Между мигрантите също има заразени с коронавирус, въпреки е повечето са здрави“, коментира още министър-председателят.

И в момента има съвместна операция на МВР и армията, около 350 военни са на границата и помагат в патрули и възстановяване на преградното съоръжение, каза още Янев.

Ще има ли нов бюджет?

„Процедурата за нов бюджет изостава, но служебното правителство подготвя рамката и след изборите този проект ще бъде внесен в парламента. От гледна точка на политиките и разходването на средствата през 2022 г. по политики въпросът опира до мнозинството в парламента. Търсенето на политики е работа на парламента и следващо редовно правителство. Това, което ще предложим ще е консевративно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет – да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки“, каза още служебният премиер.

Ще има увеличение на парите за пътища, каза още Янев:

„Ще предложим в проекта за бюджет реален бюджет за АПИ и пътища. В предни години се е залагала една сума 400-500 милиона лева, която не е достатъчна за текущите ремонти в рамките на годината. Нужните средства за поддържане са около 1,5-2 милиарда лева. Досега практиката е била да се заложат 1/3 от парите, а другите с постановления на МС са се раздавали по един начин, който достатъчно подробно бе обяснен от министерството на регионалното развитие – инхаус процедури, строежа на магистрала „Хемус“, каза още Янев.

Огромният дълг, който пое служебният кабинет

„Новите заеми са част от държавния бюджет и не служебният кабинет е измислил, че трябва да го взема. Одобрено е от 44-ия парламент“, отговори премиерът на въпрос защо се вземат нови държавни заеми.

Служебното правителство често става обект на критики от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов заради сумата от 1,8 млрд. лева дълг, който е поето само през последните месеци.

- реклама -