Стефан Янев, Зоран Заев, Македония, ЕС

Стефан Янев след срещата със Зоран Заев: Твърдо поддържаме европейската перспектива на С Македония

„Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Република Северна Македония и на Западните Балкани са в интерес на България, региона и целия ЕС. Но всичко това трябва да бъде в рамките на правилата, на диалога, в който най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“.

Това каза служебният премиер Стефан Янев след срещата с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Заев е на официално посещение у нас.

Политиката на България е неизменна от много години – твърдо поддържаме перспективата на Република Северна Македония, както на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към присъединяването им към европейското семейство, каза Стефан Янев.

По думите на премиера , в момента двете страни имат „прозорец на възможност“ да работят по нерешените въпроси, които има до момента, в частност изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 г.

„Стремежът ни е в момента да създадем благоприятна среда – на доверие и приятелство, на откровен разговор, на открит диалог, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата в Република Северна Македония и в България, и политическите ръководства на държавите да намерят правилните решения, за да се движим напред“, каза Стефан Янев.

Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни, каза още служебният премиер Янев.

Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси.

Това каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

„Днес седнахме и разговаряхме за двустранен проблем. Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение. Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение. С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на възможното решение на проблема. Наше задължение е да разговаряме по двустранните въпроси, които не е невъзможно да бъдат решени. Вярвам, че има възможност да намерим решение. Работим заедно и разговаряме, за да намерим решение“, допълни той.

Двамата премиери са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. Той отправи апел към българския братски народ и политическите лидери да продължат да помагат на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

- реклама -