Стефан Янев: Ще дадем подкрепата си само при ясни правила

„Български възход“ ще даде подкрепата си за всеки един от мандатите, но само при ясни правила. Това заяви пред NOVA лидерът на партията Стефан Янев.

„Няма да искаме министри в този кабинет. Ако третият мандат дойде при нас, ще разговаряме с всички партии”, уточни той. И допълни, че решението на политическата криза е споразумение, в което всеки да има ангажименти.

„Добрата новина е, че в петък почти всички партии седнаха да разговорят с акад. Николай Денков и неговия екип относно приоритети и възможностите за търсене на реализация на мнозинство, което да подкрепи кабинет с втория мандат. Все пак дори партиите, които бързо напуснаха срещата, казаха нещо смислено”, поясни Янев.

„Кабинет на малцинството сме виждали в нашата история.

Въпросът е дали това е възможно в сегашната ситуация. По-скоро не. Възможността е, ако има подписано споразумение или друг тип описание на механизъм, по който това може да се случи. Всеки е приемлива фигура за премиер, ако се съобразява с определени правила, ангажименти, които са поети”, допълни лидерът на „Български възход”.

Янев към проф. Габровски: Ще направим необходимото България да има правителство

Междувременно, в интервю за „Стандарт“ Стефан Янев посочи, че ако партията му получи третия мандат, може отново да номинира проф. Габровски за премиер.

„Бих се обърнал не само към него, но и към други изявени личности. Само че пак е свързано с много условности. Президентът решава на кого дава третия мандат и там особеното е, че не се връчва на кандидат-премиер, а на парламентарна група. Така че ние можем да разговаряме с всеки. Защото моята персонална цел, влизайки в политиката, е не да бъда на някаква позиция, на някакъв пост, а да създам условия за това, което е най-добро за България и за българските граждани.Не казвам, че сме решили кой ще бъде кандидата за премиер. Може да бъде проф. Габровски или друга изтъкната личност. Ако има споразумение между партиите да бъде партийна личност, може да бъде е друг“, каза той.

 

- реклама -