Стефан Янев, грешки, пандемия, коронавирус, система, здраве

Стефан Янев призна: Направихме грешки, здравната система е на ръба на капацитета си

„Няма да се оправдавам, нито ще защитавам безкритично действията на служебния кабинет. Да, направихме грешки, това да се греши е нещо човешко, но същевременно направихме и много положителни стъпки“. Това каза по време на пресконференция служебният премиер Стефан Янев във връзка с разрастването на пандемията у нас.

И допълни:

„Министерството на здравеопазването подготви отдавна критериите и методиката за въвеждане на по-строги мерки. Грешката ни е в това, че независимо от тези правила, ние чакахме до последния момент да ги обявим“, каза Стефан Янев.

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме, заяви премиерът Стефан Янев.

„Въведените COVID мерки не са самоцел – направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент“, каза още служебният премиер.

Той призова гражданите да спазват мерките, които се надява, че ще важат само за няколко седмици.

„Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата“, обясни Янев.

„Въпросът е дали ние заедно, като общество, можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще, затова ви призовавам за малко търпение и разбиране“, подчерта Янев.

Той призова и политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил.

И отново хвърли обвинения към бившите управляващи и сегашни политически опоненти за бездействието, което доведе до тази ситуация.

Той няколко пъти повтори, че е готов да понесе цялата политическа отговорност за последствията от непопулярните, по думите му, мерки, които е предприело правителството.

Стефан Янев категорично отрече изнесената от Бойко Борисов информация, че здравни експерти са подписвали под натиск становищата за въвеждане на мерките.

„Ако някой е казал нещо такова, той трябва да го докаже“, каза Янев.

- реклама -