Стефан Янев, областни управители, избори

Стефан Янев представи новите областни управители – ще работят за честни и прозрачни избори

Министър-председателят Стефан Янев представи новите областни управители, назначени от служебното правителство.

Янев заяви че целта на заседанието е с една цел: „да сме наясно и да знаем, че вървим в една посока, и първата и непосредствена задача, за която отговаряме всички от името на изпълнителната власт, е провеждането на честни и прозрачни избори“.

Той подчерта, че този основен ангажимент е не само на служебното правителство. Той е ангажимент и на други органи на държавната власт и в частност на ЦИК.

„Всички наши усилия ще бъдат посветени именно на това: провеждането на извънредни парламентарни избори на 11 юли, така че процесът на самото провеждане да бъде осигурен. В същото време да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди и максимално да ограничим всички тези практики, които след изборите водят до една полемика и една динамика в говоренето, която казва, че е имало нещо нередно“, каза още Янев.

Задачата е да не се допуснат всякакви нередности.

„Ние си даваме сметка, че работим в условия на една наскоро променена нормативна база. Избирателният кодекс съвсем наскоро беше променен. И в най-важната му част той изисква провеждането на тези избори да бъде изключително с машини. Това е една много сериозна задача за държавата, която едновременно с нейната сериозност поставя въпроси за начина на този тип провеждане. Вече говорим за цялостен подход“, коментира премиерът.

В Министерския съвет премиерът Стефан Янев, министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев ще обсъдят с областните управители организацията и подготовката за провеждането на предстоящите парламентарни избори. В срещата ще се включат също заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, както и експерти от съответните ведомства.

По време на дискусията ще бъдат обсъдени и въпроси от актуалния политически дневен ред.

- реклама -