Стефан Янев

Стефан Янев пред депутатите: Няма промяна в позицията ни за Северна Македония

Служебният премиер Стефан Янев участва в първия блицконтрол на 47-ото Народно събрание. Беше му отправен въпрос от депутат от „Има такъв народ“ във връзка с позицията на България спрямо еврочленството на Северна Македония.

„Няма промяна в българската позиция по отношение на Северна Македония. Няма нещо, което обществеността да не знае. Позицията ни е постоянна и неизменна”, увери Янев.

Именно тази позиция ще бъде представена на съвета „Общи въпроси“, който ще се проведе в Брюксел следващата седмица.

Именно за този съвет македонският премиер Зоран Заев прогнозира преди дни, че може да има промяна в позицията на България и тя да вдигне ветото върху започването на преговори за членство на югозападната ни съседка в ЕС.

„Нашата позиция е, че Северна Македония и страните от Западните Балкани заслужават своето европейско бъдеще. България целенасочено през годините е давала своя принос в подготовката на тези държави да извървят своя път към европейското бъдеще. Конкретно по отношение на Северна Македония, имаме подписан договор за добросъседство, който е известен“, каза още Стефан Янев.

„Нашите претенции като държава са, че РСМ не си изпълнява задълженията“, уточни Янев.

КРАТКА СХВАТКА С ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ НА ТЕМА ИКОНОМИКА

А първият въпрос, на който Стефан Янев отговори, беше отправен от депутата от ГЕРБ Делян Добрев във връзка с икономическите показатели на страната ни през последните месеци.

„През последните шест месеца икономиката на България се развива добре, позитивно“, каза Янев без никаква конкретика.

Сравненията на база тримесечие и моментна снимка не са най-точният показател според Янев, тъй като на годишна база тези цифри ставали съвсем различни. Той каза също, че в началото на 2020 г. икономическият растеж също е бил позитивен. По думите му прогнозите на експертите са, че на годишна база растежът ще е съизмерим с европейския – около 4 процента. По-късно в изказването си той уточни, че данните на Националния статистически институт и на Българската народна банка са за 4,6 процента растеж.

Служебният премиер коментира, че ефектът върху икономиката от високите цени на електроенергията е видим не само в България, но и навсякъде в Европа. На коментар на Добрев за външния дълг на страната, Стефан Янев заяви, че е задължение на парламента, когато дебатира бюджета за догодина, да реши какъв дълг е необходимо да се поеме и кое е най-правилното решение.

- реклама -