Стефан Янев, избирателна активност, вот, избори, балотаж

Стефан Янев: Правителството намери точния баланс с мерките

„Това не е скандал, както го наричате, след като тази тема се развива в последните няколко месеца и многократно е казвано, че в дейността по изграждане на магистрала „Хемус“ и в цялата дейност на държавното предприятие „Автомагистрали“ има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми и не е ясно какво точно произтича и за какво се използват. В Същото време липсват средства за текуща работа, а там са платени авансово.“ Така премиерът Стефан Янев коментира в Благоевград изнесената информация от МВР за изтичане на средства при строежа на „Хемус“.

„Очаквам прокуратурата да действа съобразно закона, това е нейно задължение. Оттук нататък е спекулация да даваме преценка предварително какво би могло или не би могло да се случи“, допълни Янев.

По повод намерението на правосъдния министър да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев Янев каза, че „това е въпрос, който се поставя от доста време“, а какво е казал един министър не било толкова важно. Важно било какво обществото иска.

За акциите на МВР срещу купуването на гласове той изрази надежда да доведат до ограничаване на „това грозно явление, което застрашава демокрацията и нашето усещане, че най-висшето ни право и възможност да влияем пряко на властта е чрез нашия вот и глас. Моят призив е хората да гласуват активно“, заяви още той.

За провалената среща между синдикатите и социалните партньори той обясни, че това било „медийно заглавие“. Не била провалена, а работна среща, на която синдикати, работодатели и представители на правителството трябвало да проведат диалог, да се видят гледните точки.

Служебният премиер не отговори при какви нива на минималната работна заплата ще бъде подготвен бюджета за 2022 г. „Нека да не спекулираме с цифрите, защото е рано и защото в процеса на гласуване на бюджета в НС има няколко етапа – подготовка от страна на правителството и решенията се взимат от парламента. Тази тема за минималната работна заплата, данъчните ставки и др. ще се дискутират в Народното събрание. „Държавата разполага с такива пари, каквито събира от данъкоплатците – от бизнеса и гражданите. Това е затворен кръг. Не бива да си мислим, че държавата притежава безкрайни приходи и може да разчита на безкрайни заеми. Винаги е въпрос на баланс и си мисля, че всички, които стоим от страната на държавата – правителство и парламент, в ситуация като днешната, сме достатъчно отговорни, за да намерим точния баланс между добра социална политика, добро образование, добро здравеопазване и в същото време да се даде възможност на икономиката да се развива.“, смята той.

Източник: 24 часа

 

- реклама -