Стефан Янев, енергийна система, План за възстановяване и устойчивост, премиер

Стефан Янев: От политическо говорене да се премине към политическо действие

„Политическите сили в парламента до голяма степен припознаха призивите за диалог, за ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия, припознаха необходимостта за сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на едно сериозно парламентарно мнозинство.

Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебният министър-председател Стефан Янев.

Бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери – образованието, борбата с корупцията, развитието на икономиката, необходимостта от спешни мерки за борба с демографската криза у нас и необходимостта от повече правомощия на местната власт и финансова децентрализация. Всичко това е положително, но е необходимо да кажем, че е време от политическо говорене да се премине към политическо действие„, заяви още той.

В политическото действие ще проличи отговорността на политическите сили да работят в обществен интерес, ще проличи и мотивацията им, както и дали могат да гарантират на българите, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение, подчерта още премиерът.

Думата „коалиция“ до известна степен е натоварена с негативна конотация, но коалицията е онзи инструмент, който дава ясни правила за взаимодействие, за взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти, каза още Янев.

„Политическите партии да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично-коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила и отговорности по отношение на българските граждани и за реализиране на обществения интерес“, заяви Янев.

- реклама -