Стефан Янев
Снимка: бТВ

Стефан Янев: Освобождаваме държавата от зависимостите

„Съветът по сигурността бе свикан по една основна причина – заради дефицитите, които заварихме по начина, по който е функционирал преди. Един от неговите елементи е т.нар. секретариат по сигурността, който е постоянно действащ орган. Съветът по закон се свиква най-малко веднъж на 3 месеца – на редовни заседания и на извънредни, когато това е необходимо.

При появата на криза този Съвет става и секретариат, и изпълнителен орган за управление на кризата.

Такъв секретариат обаче никога не е бил създаван, а Съветът е действал без наличието му.

Това каза служебният премиер Стефан Янев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

В закона е описано кой трябва да участва в него – представители на министерството на вътрешните работи, министерство на отбраната, ДАНС. Решението, което взехме днес, е да се направи анализ на фактологичната обстановка, която заварваме, и съответно да се предприемат необходимите процедури и да се реши по какъв начин ще бъде създаде този съвет, защото в закона е записано, че той трябва да бъде в състава на Министерския съвет. Възможни са два варианта – единият е да приемем т.нар. командироване на съответните служители от ведомствата да влязат в администрацията на Министерския съвет и там да изпълняват тази функция на секретариат“.

„Другият повод, по който свиках Съвета, бяха санкциите по закона „Магнитски“.

В петък предприехме мерки, за да предпазим държавните и общински фирми от възможното им въвличане в режим на санкции на базата на взаимоотношенията им с други фирми. Смисълът е да не се получи пандемична ситуация в чисто икономически смисъл. Това, че има взаимодействие между икономическите и юридическите лица, които са част от този списък, с възможни държавни фирми, сме длъжни като представители на изпълнителната власт да поставим някаква бариера“, добави Янев.

„За да сме адекватни към момента, предложихме този вариант, за да предотвратим този ефект към държавните и общински предприятия“, каза още той.

„Решението е на Министерския съвет и то не е законодателен акт.

Приехме го именно, защото липсва ясен законодателен режим в това отношение. Вероятно в други страни от ЕС е имало налагане на частични санкции, но такъв мащабен акт, както по отношение на България, не е имало в друга европейска държава. Не знам да има и регламент в ЕС, който да предполага какви са адекватните действия в тази ситуация. За съжаление ние сме тъжни шампиони и аз мисля, че големият въпрос е защо допуснахме такъв тип корупция досега и се налага да ни се показва отвън, като ние не сме в състояние да разрешим собствените си проблеми именно с помощта на българския съд., където трябва да се решават тези проблеми във взаимоотношенията между юридическите лица.

Но преди съда има разследващи органи, които е трябвало да си свършат работата, а служби за сигурност да подадат сигналите. Явно, че цялата наша система не е работила ефективно. Това е една от причините за усещането у българите за липсата на справедливост“, обясни служебният премиер.

„От колко години гражданското общество чака да се появи информация, потвърдена от американското правителство по закона „Магнитски“ и изведнъж тази информация дойде, тя не ни хареса – да, много е мащабна. И в момента ние като гражданско общество за какво се притесняваме – дали не сме направили грешка с едно решение на Министерския съвет и някои се чувства в черен списък, а не се притесняваме, че корупцията е пандемична“.

Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собствени проблеми.

В тази връзка Янев подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Пеевски и Божков, а Министерският съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции.

Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

Очаквам взаимодействие между всички органи в държавата, почтено и отговорно да си свършат работата и то по прозрачен начин, пред очите на хората, които очакват това от тях. Аз го очаквам като гражданин, а не като премиер, защото моите отговорности са дефинирани и те не касаят очакванията на гражданското общество пряко по отношение на властите“, допълни той.

„Извършва се проверка по случая „Спецов“, заяви Янев и отказа коментар по въпроса.

„Той ми е казал, че не се притеснява от тази проверка. Никой от новоназначените не е в ролята на свещена крава, ако не работи почтено и в обществен интерес, той ще бъде освободен„, каза още Янев.

„Говори се , че ние овладяваме държавата, службите, министерствата, извинявам се, но се връщам на темата за корупцията. Темата за „овладяването“ може да каже само този, който е овладял нещата. Мисля, че не овладяваме нищо, по скоро бих се позовал на глагола „освобождавам“. Освобождаваме държавата от зависимостите, които е имало преди“, заяви той.

- реклама -