Стефан Янев, избори, партии

Стефан Янев: Недопустимо е политическа сила да откаже да комуникира с хората

Резултатите от изборите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация.

Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер ген. Стефан Янев.

 

„Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, а тяхната оценка е най-важна за нас. Тя е реалното мерило за това дали сме се справили и дали сме свършили работата си“, отбеляза служебният министър-председател.

Той изказа благодарност към всички отговорни институции: правителството и по-специално органите на МВР и служителите на МВнР, ЦИК и всички останали структури и длъжностни лица, които са били ангажирани с подготовката и провеждането на изборите.
„Благодаря им за ефективната работа и усилията, които вложиха така, че да имаме честни , свободни

и прозрачни избори. Смятам, че до голяма степен успяхме да изпълним основните си задачи в това отношение и да опровергаем основните страхове и критики, свързан с машинни вот“, допълни Стефан Янев, като отчете, че изборният ден е преминал спокойно с минимум напрежение и констатирани проблеми.

Служебният премиер допълни, че са били осигурени и нормални условия за работа на секционните избирателни комисии.

„Правоохранителните органи действаха решително и ефективно за предотвратяване на купуване на гласове и опитите за манипулиране и компрометиране на изборния процес“, добави Стефан Янев.

„Отбелязвам и лоши неща – изключително ниската активност.

Ако политическите сили бяха вложили всички усилия вместо критики към служебния кабинет, повече хора щяха да гласуват. Нямахме дебат. Но нека тази оценка да бъде дадена от хората“, допълни той.

Недопустимо е една партия да откаже да комуникира с хората. Това е неразбиране на политиката. Недопустимо е . Неколкократно призовавах партиите да приемат сигналите от обществото и да ги трансформират в политически решения“, продължи той.

„Политиката не е за бюрократи или технокарти. Политиката е за политици. Всичко беше свързано с липсата на политическа визия.“, каза още той.

„За два месеца наблюдавам, че трябва да има образование. Българските гражданите търсят нов тип политически лидер, търсят визионерите. Страхувам, че случващото се през последните седмици ще уплаши хората“, каза още той.

По думите му трябва да има програма за демографската криза. Трябва да се върнат нашите сънародници от чужбина.

Той заяви, че трябва да гарантиране на достъпа до здравеопазване и ред други фактори.

„Корупцията подкопава устоите на демокрацията. Тя ни прави бедни и обречени. Затова трябва да се справим с този проблем.“, каза той.

„От всички граждани зависи да се прилага върховенството на закона“, отбеляза той.

Призовавам българските да следят политическия процес и да изискват много. Трябва да се следите как партиите изпълняват ангажиментите си към вас. Важно е да продължим да работим градивно за устояване на гражднаския интерес и демокрацията“, завърши Янев.

- реклама -