Стефан Янев, учебна година, деца,

Стефан Янев: Не търсим начин за задължителна ваксинация. Животът трябва да тече нормално независимо от ситуацията

Не търсим начин за задължителна ваксинация.

Това каза премиерът Стефан Янев при посещението си в Медицински университет – София, предаде „Фокус“.

„Дали сме в пика на четвъртата вълна, или той предстои предстои да видим. До момента обществото е достатъчно добре информирано за разработения план, който Министерството на здравеопазването представи неколкократно с всичките му разновидности както по отношение на подготовката на здравната система, така и по отношение на мерките, които се взимат. Аспектите са няколко. Ще откроя само три. По отношение на здравната система са взети мерки и е направен план за нарастване на усилията при необходимост. Там, където е необходими да бъдат разкрити нови клиники в болниците, ще бъдат открити такива. Финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос, който е част то актуализацията на бюджета и се надявам тя да се случи и тези пари да бъдат осигурени“, посочи Янев.

„Другият аспект е свързан с ваксинация. Ваксинационната кампания е довела до определени резултати. Имаме повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са по-податливи и по-лесно биха могли да бъдат афектирани от нова COVID вълна. Да кажем, че тази част е изпълнена. За друг тип поведение по отношение на ваксинацията, искам да опровергая всякакви видове спекулации, че търсим начин за задължителна ваксинация. Няма такова нещо. Това е право на всеки един да решава кака иска да управлява личния си живот и личното си здраве. В тази посока не правим никакви стъпки. Появиха се идеи за ваучери и допълнителни стимули. Това е личен избор и ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да иска да се ваксинира“, добави премиерът.

„Третият аргумент във връзка с COVID вълната и мерките е, че нашата философия като правителство е всички мерки, които се взимат да бъдат безкрайно щадящи за бизнеса. Животът трябва да тече нормално независимо от ситуацията. Ние сме достатъчно отговорни да вземем и индивидуални мерки в случай на необходимост“, допълни Янев.

- реклама -