Стефан Янев
Снимка: бТВ

Стефан Янев: Не съм получавал покана да оглавя редовен кабинет

Поведението на партиите в момента е опасно, казва служебният премиер

Не съм получавал покана да оглавя редовен кабинет. Това заяви в интервю за „120 минути“ по bTV служебният премиер Стефан Янев, Но както в живота, така и в политиката няма невъзможни неща, въпроса е да има логика. Премиерството не е на всяка цена, посочи той.

Най-важното след 69 дни на власт е, че правителството се справи с една от най-важните му задачи – организацията на изборите. Имахме честни избори, в които българските граждани имаха възможност отговорно да дадат своя вот. И да покажат на критиците, че са достатъчно образовани и интелигентни, за да се справят с машинния вот.

Най-интересно е какво е състоянието на държавата след изборите, посочи Янев. Но първо се налага да дам отговор на въпроса защо хората не отидоха до урните? Партиите на намериха начин техните послания да стигнат до хората. За съжаление не видях диалог между партиите и хората за програмите, платформите, идеите за бъдещото управление на държавата, каза той.

Мисля, че оценката за работата на главния прокурор я дадоха хората миналата година на площадите. Смятам, че тяхната оценка не е променена, отговори той на въпрос за задействаната от министъра на правосъдието процедура за отстраняването на Иван Гешев. Хората искат възстановяване на справедливостта в държавата, такова поведение от прокуратурата искат гражданите. В мотивите на министър Рашков, които той представи на министър Стоилов има достатъчно данни, които дават основание да се търси такъв вид поведение, посочи още служебният премиер. Не мога да се ангажирам с доказателствената част, това трябва да се прецени от ВСС. Но там има и позоваване на откровени нарушения на определени закони и се надявам, че ВСС, в рамките на неговите правомощия, ще се произнесе. За мен е важно това да стане в рамките на закона, добави Янев. Не мога да гадая какво ще е тяхното решение. Мисля, че скоро ще разберем.

Източник: БТВ

- реклама -