Стефан Янев

Стефан Янев: Не са търсени варианти за подпомагане след поскъпването на газа

След като цената на природния газ у нас поскъпна шоково с над 36%, служебният министър-председател Стефан Янев заяви пред журналисти, че не са обмисляни варианти гражданите да бъдат компенсирани:

„Не са търсени варианти за подпомагане на бизнеса след увеличението на цената на газа“, каза Янев от град Маджарово, където участва в националното тракийско поклонение.

По отношение на цената на газа премиерът каза, че правителството не може да направи нищо, за да й повлияе, но се търсят варианти за подпомагане на малките и средни предприятия:

„Токът се продава на свободния пазар. Ние не можем да влияем на цената, но можем да отпуснем компенсации. Идеята там е да подкрепим малките и средни предприятия, за да бъдат подкрепени в момент, в който цената е най-висока“, коментира Янев.

И допълни, че са разпоредени проверки на енергийната борса, които да покажат има ли спекулации с цената.

Същевременно той препоръча на бизнеса сам да търси начини да си набавя по-евтин ток:

„Това ми е призивът към всички потребители на ток – намерете начин да си намерите подходящ търговец от който да си купувате. Зависи от активността на тези, които купуват, а не да се оплакват от търговеца, че им предложил оферта, а след това я оттеглил“, каза Янев.

България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври, каза още служебният премиер.

„Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“.

Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заето в тази индустрия.“

Янев коментира и кандидатпрезидентската надпревара за „Дондуков“ 2:

„Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“.

- реклама -