Стефан Янев, пилот, майор Валентин Терзиев

Стефан Янев: Не са големи надеждите за намирането на майор Терзиев

Надеждата за намирането на пилота на падналия в Черно море изтребител не са големи.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев по повод издирвателната операция на пилота на падналия МиГ 29. В брифинга участват и министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

„За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента и всички налични данни по отношение на температурата на водата, течение и независимо колко е здрав човекът, надеждите за намирането на нашия пилот, на нашия воин, майор Терзиев не са големи. Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение как ще продължи тази операция“, коментира Янев

Независимо от това операцията продължава. До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи издирвателната операция. Към момента са намерили вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Черната кутия обаче все още не е намерена.

Две работни групи работят съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по инцидента.

Стефан Янев съобщи, че майор Терзиев е изпълнявал задача за обстрелване на светеща цел, която е била пусната в морето.

„Това е една стандартна процедура. Летящата цел се е отворила и за съжаление нещо се е объркало и машината е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След това връзката е прекратена“, каза още Стефан Янев.

МиГ 29 е бил технически изправен, беше категоричен Янев, а майор Валентин Терзиев е отличен пилот. Разследването ще покаже какви са причините за инцидента.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов допълни, че се търси на дълбочина между 65 и 70 метра.

- реклама -