Стефан Янев, фирми, лица, САЩ, банки

Стефан Янев: Гражданите не се чувстват добре представени от политиците, нов политически проект може да запълни тази ниша

Президентът определя състава на служебния кабинет, да, ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю по Нова телевизия в отговор на въпрос дали би продължил да е министър-председател и в следващ служебен кабинет.

Дали изборите ще са две в едно или поотделно до голяма степен зависи от решението на парламента, с което ще се насрочат президентските избори, смята Стефан Янев. Той допълни, че решението на президента за насрочване на нови парламентарни избори ще е на база решението на Народното събрание.

Организацията на изборите не е лек процес и трябва да започне достатъчно рано съвместно с ЦИК, каза Янев. По думите му държавата е готова да организира избори и 2 в 1, и поотделно. Проблемите ще бъдат към ЦИК, защото при избори 2 в 1 ще има необходимост от закупуване на нови машини, ще има нужда и от пренастройване на машините.

„Не можем да бъдем сигурни в нищо към този момент. Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза.

Кризата е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти”, обясни Янев.


В отговор на въпрос Янев заяви, че би гласувал за политически проект начело с Асен Василев и Кирил Петков.

Бих се включил във всеки един проект, който работи за България, допълни служебният премиер. Опитвам се да гледам голямата картина максимално обективно, не само „Има такъв народ“, но и другите партии не показват устойчиво поведение и предполагаемо ще бъдат наказани от своите избиратели на следващи избори, коментира Янев.

„Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим”, добави Янев.


Решенията за нови мерки срещу пандемията ще бъдат взети до няколко дни, отбеляза премиерът.

Той уточни, че политическото решение за мерките го взема министърът на здравеопазването, защото е най-близко до проблематиката. Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти и на министъра на здравеопазването и неговия екип, каза премиерът. Решенията, които предстои да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на базата на наличната информация, отбеляза Янев. По думите му решението ще бъде балансирано, но вероятно не всички ще са доволни.

Правителството няма намерение да въведе задължителна ваксинация, посочи Янев.

Той подчерта обаче, че ваксината е единственият разумен довод, даден от науката, дори да не те предпази на 100 процента от заболяването, тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко. Янев допълни, че България е в уникалната ситуация всеки гражданин да има избор за ваксинация между няколко ваксини. Премиерът призна, че темпът на ваксинация в България не е висок. Кампаниите разчитат на доброто отношение на хората, допълни той.

Парите за компенсации както за бизнеса, така и за медицинските дейности са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, той е в парламента и депутатите ще решат дали ще се случи и в какъв вид, посочи премиерът.

По отношение на ситуацията в Афганистан премиерът заяви, че се очаква повишаване на натиска срещу българската граница.

Работим активно, взели сме адекватни мерки, допълни той.

Стефан Янев даде висока оценка на работата на водения от него кабинет. Мисля, че това е пример за това как трябва да функционира едно правителство в демократична държава – работа в екип, осъзнаването, че Министерският съвет е колективен орган, посочи служебният премиер.

- реклама -