Стефан Янев
Снимка: бТВ

Стефан Янев: Готови сме за избори през есента

Това заяви служебният премиер минути преди от ИТН да представят своя кандидат

Служебният премиер Стефан Янев заяви пред журналисти, че партиите трябва да проявят търпение и да бъдат последователни в това, което правят, защото иначе ще бъдат наказани от избирателите – било през есента на нови избори или на по-късен етап.

„Нека да се запасим с търпение и мъдрост и да чакаме мъдростта на партиите да направят всичко възможно България да има правителство, подкрепено от парламента. Добре е в следващите месеци да има правителство. Прави впечатление различните послания и се надявам партиите, които са заети с тази задача в момента да имат представа, че яснотата в политичестоко поведение е много важно и да бъдат последователни в това, което правят, защото иначе избирателите ще ги санкционират на следващи избори, когато и да са те“, каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Относно нови избори през есента Стефан Янев отговори така: „Държавата е готова за избори по всяко време. Вчера на извънредно заседание МС прие предложение за Закон на изменение и допълнение за държавния бюджет, в който са предвидени пари и за избори през есента„, отбеляза още Янев, минути преди от „Има такъв народ“ да представят своя кандидат за министър-председател.

„Напрактика извънрденти изборите на 11 юли, според разчета на държавния бюджет, използваха парите превидени за президентските избори наесен, така че тази промяна в бюджета трябва да се случи“, каза Стефан Янев.

За „Има такъв народ“ Янев отбеляза, че те: „Не може да организират самостоятелен мандат и трябва да търсят други партии, които да ги подкрепят и едва ли не това е с ултиматум„. Според Янев, партиите трябва да проявят компромис и дипломатичност.

- реклама -