Стефан Янев, избирателна активност, вот, избори, балотаж

Стефан Янев: Енергийната система работи на прага на възможностите си

Ние сме в уникалната ситуация да правим трети поред избори в една година, заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред Дарик радио.

Според него това е в резултат от неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората и трябва да се търси решение. Партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпроса, защо намалява избирателната активност, посочи той.

Подготовката на изборите остава основна задача и пред втория служебен кабинет, оглавен отново от Стефан Янев.

За заявката на бившите вече членове на първия кабинет „Янев” – Кирил Петков и Асен Василев, да участват в изборите на 11 ноември, премиерът каза, че в един отбор незаменими хора няма, всички трябва да работят като един отбор.

Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднаква, да се създадат равни условия за всички, подчерта премиерът.

Янев коментира и темата за високите цени на тока и проблемите в енергетиката. Според служебния премиер енергетиката е сектор, който е бил неглежиран в последните 10 години.

Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа. Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза още той и посочи, че всички трябва да се обединят в решаването на проблемите в този сектор. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия, подчерта Янев.

Усилията на служебното правителство в тази посока може да не се видят веднага, но това което предстои е съвместна работа на всички в тази област, съвместно с Комисията по енергийно и водно регулиране и с Енергийната борса, да се търсят пътища за преодоляване на проблемите.

Развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка, посочи още премиерът.

Планът за възстановяване бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в ЕК, каза Янев, но има един проблем, който изглежда непреодолим. И той е да се постави точна дата за затваряне на „Мариците”, подчерта той.

Ние сме изправени пред дилемата дали можем да вземем такова решение, или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК.

Вариантите са налице, каза Янев и допълни, че датата 2036 година за затваряне на Мариците е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет. Ще търсим варианти за решение и най-късно до края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен.

Инфлацията е породена от голямото търсене в европейски и световен мащаб, подчерта още Стефан Янев и посочи, че освен енергетиката инфлацията е другият основен проблем.

- реклама -