Стефан Василски сам си сглобил самолета, 7 години го управлявал безпроблемно

Продължава разследването на катастрофата със самолет край пловдивското село Оризари. Днес трябва да бъде направен втори оглед на машината. Двама души загинаха при вчерашния инцидент.

Най-вероятната причина за авиокатастрофата е повреда в крилото. Според очевидци то се е отчупило, докато машината е била във въздуха.

Изключителна рядкост е да се счупи крило на самолет, отбеляза експертът по авиационна безопасност Ивайло Коев пред БТВ.

„Допускам, че може би стиковъчните болтове на полукрилото са или заменени, или вследствие на умора на материала са се скършили. Полукрилото не е откъснато в мястото на стиковането, а някъде встрани от него, близко в средата на полукрилото, което не изключва и някакво конструктивно изменение във времето. Т.е. пилотът да е доправял нещо по машината“, обясни експертът.

Той уточни, че самолетът е регистриран като експериментален и че машината може да вози само собственика и негови приятели, без никаква търговска или друга дейност.

45-годишният Стефан Василски е бил изключително опитен пилот, любител, но с всички необходими курсове. Дори е имал документ за инструктор, обучил е десетки други пилоти. Това заяви в студиото на БТВ Христо Христов, ръководител на разследване на авиационни събития

Машината е била сглобена от самия Василски, летял е повече от 7 години без да даде никакъв дефект.

1 година е срокът за разследване на авиоинцидента. То се ръководи от следователи он Националната следствена служба.

- реклама -