Цанев

Стефан Цанев на 80 – влюбен в илюзиите и театъра – ВИДЕО

Не ми трябват награди. Моята награда е публиката и артистите, които ме обичат!

Това ми стига, заяви писателят и драматург Стефан Цанев в Народния театър „Иван Вазов”, където чества своя 80-годишен юбилей.

„Тази вечер ми е приятно и не ми се говори за лошите неща на миналото. Благодарение на творчеството и публиката съм жив. Когато работя за мен е радост и удоволствие, и забавление. Който ви каже, че писането е мъка – не е вярно. Писането е голямо удоволствие, забавлявам се.”

5240674Вчера

Цанев в открито писмо отказа да получи награда от Министерство на културата. В отворено писмо до медиите, той заяви, че не желае приза „Златен век“. Причината – Димитър Иванов, последният началник на VI отдел на Шесто управление на Държавна сигурност, също е бил удостоен с отличието през миналата година.

Скоро ще се роди нова поема – Небесна гледна точка

С постановките на пиесите му „Процесът против богомилите” и „Духът на поета” първата ни сцена отбелязва 80-годишнината на Цанев.

Запитан какво би искал да остави на читателите си, той каза, че иска да им даде светлина в душите. „Това е моята цел. Да ги зарадвам, да повярват в нещо, дори да се излъжат. Да имат илюзии. Животните нямат илюзии, ние имаме и щастието ни е в това.”

Своето щастие той намира в театър, призна сам Цанев. “Театърът е моята държава, моят свят, моята Вселена. Любимите ми хора са артистите. Любимата ми жена е артистка”, сподели още писателя.

5240681

За 80-годишнината си, юбилярят раздаде свои автографи на почитателите на творчеството му във фоайето на Народния театър.

- реклама -