Стефан Стефанов разкрива тайните на риболова специално за читателите на FN

Стефан Стефанов е рибар от 15 години. Запалил се случайно, а днес приема риболова не само като спорт и начин за забавление и релакс, но и като връзка с природата. Твърди, че е много важно да се пази околната среда чиста.

От 3 години Стефан Стефанов е член на Спортния клуб по риболов в Стара Загора. Ето неговите съвети към начинаещите.

FN: Г-н Стефанов, как стана така, че се запалихте по риболова?

По случайност. Преди 15 години с приятели излязохме на излет. Те залложиха въдици. На една от тях се хвана шаран. Аз бях най-близо, хванах въдицата и извадих шарана, който беше около 4 кг. Така усетих тръпката и оттогава много често ходя на риба.

FN: Каква е разликата на риболова в язовир и на река?

На язовира е спокойно, няма напрежение. На реката не знаеш какво ще мине. Водата влачи различни предмети, например дънери. Може да мине дънер около 40-50 кг, който ти събира и въдиците. Такива изненади има на Струма и Марица. На язовира също можеш да закачиш неволно дърво или клони, но е по-леко. Освен това там го няма самото повличане от водата.

FN: Каква стръв да ползваме?

За плевелните риби не е нужна кой знае каква подготовка – това са каракуда, червеноперка, костур. При шараните стръвта трябва да е повече. За мен стандартната храна за шарана е царевицата. Но напоследък тендинцията е шаран да се лови на протеинови топчета – плаващи или лежащи на дъното.

FN: Как трябва да е екипиран човек за риболов?

Задължително трябва да има дъждобран, въдица и чадър за сянка. Ако е студено, може и огън да се напали, но като се спазват правилата за безопасност. През лятото огънят не е за предпочитане. Защото от най-малкото стават белите. И после страда природата, а никой не иска да поеме отговорност. Предпочитаме с компанията да ходим на риба през светлата част на деня и да не палим огньове.

FN: Разказвате ли си вицове за рибари?

Да. Любим ми е: Вързали ръцете на един рибар и го питали каква риба е хванал. Той казал: Хванах сом, едното му око беше колкото двете ми ръце.

FN: Коя е най-голямата риба, която сте хващали?

Беше около 15 кг. Все още нямаше GSM-и тогава и не съм я снимал. Нмаше GSM-и, но имаше риба, сега има GSM-и, но няма риба. Когато хванеш такава голяма риба, снимаш се с нея и я пускаш. Понякога си носим риба вкъщи, но такава, че да се изяде в рамките на деня.

FN: Коя е любимата ви рецепта за риба?

Пържена червеноперка. Цепя я на две, с царевично брашно и солчица. Салата от домати и краставички. Не е желатно да се яде морска риба и да се пие кисело мляко.

FN: В какъв вид рибарите трябва да оставят мястото, когато си тръгват?

Всичко трябва да се почисти. Заварвал съм кочина. Миналото лято бях на яз. Искър и всяка вечер беше кочина. Аз почиствах, а на другия ден пак беше същото. Написах им бележка да си почистват, че това не е сметище там.

FN: Има ли проблем с бракониерите?

Там е много сложно. Проблем са, навсякъде създават проблеми. Опъват мрежи, дори ток пускат. Могат да убият и човек.

- реклама -