Захариева Блок Шенген граница България критерии Холандия

Стефан Блок: Искаме уверение за стриктен контрол на външната граница преди да приемем България в Шенген

Народът на Холандия знае големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има изключително силен, стриктен контрол на външната граница, изключително безкомпромисни механизми за охраняване на тази граница преди да приемем участие на България в Шенген.

Това каза външният министър на Кралство Нидерландия Стеф Блок, който заедно с външния министър на България Екатерина Захариева дадоха пресконференция след обща среща с премиера Бойко Борисов.

Стеф Блок подчерта, че Холандия – която страда от нелегални мигранти, много разчита на България, която охранява външна граница на Европейския съюз.

„Много съм впечатлен от прогреса, който сте постигнали при контрола на границата си“, заяви Блок.

Екатерина Захариева призова за по-бързо приемане на България в Шенгенското пространство по море и въздух като изтъкна постиженията на България не само в охраната на външната граница, но и в борбата с нелегалния трафик на хора и постиженията в борбата с корупцията.

„България се справя изключително добре с охраната на външната граница на Европейския съюз. Изразихме позиция, че е крайно време страната ни да се присъедини по въздух и море към Шенген“, заяви външният ни министър. Холандският й колега получи специална покана да посети границата ни и лично да се увери в доброто изпълнение на задълженията ни по опазване на външната граница на ЕС.

В отговор на въпрос какво е необходимо, за да получи България категоричната им подкрепа за членството си в Шенген Блок заяви:

„Но има още една част, свързана с граничния контрол, как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени в борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък, борбата с корупцията и по-стриктна система ще са предизвикателството на България”, каза той.

Екатерина Захариева допълни, че разбира се, че винаги има място за подобрение. „Но България показва, че не само охранява външните граници, но че, и това показват и разследванията, които имаме срещу трафиканти, само от началото на годината са 100 случая за разследване на трафиканти хора”, посочи тя. Захариева добави, че министър-председателят е поканил министъра да види със собствените си очи границата. „И аз съм убедена, че когато видят на място, съвсем скоро Холандия ще вземе решение в полза на България”, посочи тя.

- реклама -