Стефан Банков,
Снимка: Кадър бТВ

Стефан Банков: Дисциплинарното производство срещу мен е натиск да променя показанията си

МВР няма да допусне да се извършват репресивни действия без доказателства,.

Това заяви в ефира на bTV Стефан Банков.

Вчера вътрешният министър Бойко Рашков разписа заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу него заради уронване престижа на вътрешното ведомство.

Банков разказа, че е бил повикан в кабинета на Рашков, където по думите му присъствали и други хора. Оказан му бил натиск да уволни директора на пловдивската полиция – Йордан Рогачев. Бил му поставен въпросът защо не е стигнал по-нагоре – до върха. „Всички доказателства сме ги предоставили на прокуратурата. Действията от миналата седмица са под надзора на Окръжна прокуратура в Пловдив. В качеството ми на какъв аз ще отида да задържам някой, който е и в болнични, след като прокуратурата не ми е указала изрично това? Не може просто ей така да задържаме хора. Тук трябва да се постави въпросът не трябва ли да има доказателства, за да бъде задържан някой или той просто може да бъде задържан, както мога да направя един цитат без да упомена източника: „Има си процедура за задържане на служители в болнични“, разказа Банков.

Той обяви, че е свидетел по досъдебно производство за действия на длъжностни лица в системата на вътрешните работи, без да уточни за какви точно действия става въпрос:

„Смятам, че това дисциплинарно производство сега е с цел да ми се окаже натиск и влияние, за да променя показанията си“, убеден е Банков.

Подслушванията

Стефан Банков беше категоричен, че по времето, когато той е бил директор на „Вътрешна сигурност“, политици не са подслушвани. Той определи тези твърдения като „пасквил, сътворен като нещо ей така метнато в медийното пространство“.

„Несериозно е да се твърди, че в дирекцията се подслушват политици. Поне да се познава дейността и правилника на дирекцията. Ние се занимаваме с разследване на служители на вътрешното министерство и изпълняваме указания на прокуратурата.

Политици може би е подслушвал във виртуалните си мечти и сънища господин Атанас Атанасов, но дирекцията и МВР респективно – защото аз към онзи момент съм бил част от МВР и защитавам структурата, не сме правили такова нещо“, заяви Банков.

По думите му в рамките на надзора на прокуратурата са подслушвани не повече от 50 души, но не за купуване на гласове, а за друг вид престъпления. „Дирекцията се е интересувала по отношение на няколко служители, за които имаме данни, че са се занимавали с купуване на гласове, като са подпомагали една или друга политическа партия. Тези служители, заедно с резултатите от нашите оперативни действия, са предоставени на прокуратурата. Те вече са в прокуратурата от няколко месеца“, коментира още той.

Стефан Банков заяви, че данъкоплатецът, българският гражданин трябва да знае къде отиват парите за МВР: „Аз се опитвам да кажа, че МВР няма да допусне да бъдат извършени репресивни разследвания без доказателства. .Дирекцията е ръководена ефективно и законосъобразно.

И не знам защо в нея има служители, които са готови да предоставят цялата информация за разследваните лица, за определени кръгове, свързани с полицаи. В момента имаме дела, свързани с господин Божков и не мога да съм сигурен, че тя няма да бъде предоставена на някого“, каза още Банков.

- реклама -