300 лева, подкрепа, помощ, бедни

Статистика: 40% от населението на България е енергийно бедно

Статистика показва, че 40% от населението на България е енергийно бедно. Около 290 000 души получават помощи за отопление.

В същото време официална дефиниция за енергийна бедност няма, обясняват от Института за икономически изследвания към БАН пред NOVA NEWS.

„Ние наистина сме много изостанали и това е поради високите неравенства и ниските доходи в страната. Към половината от българите реално, след разход за енергия, остават под линия на бедност”, коментира д-р Теодора Пенева, главен асистент в Института за икономически изследвания към БАН.

За да се изведе населението от енергийната бедност са нужни спешни мерки и то в дългосрочен план.

2022г. – годината на безпрецедентна енергийна криза в Европа (Обзор) – Flashnews

„Не само за саниране на сгради, но и за подмяна на отоплителните системи, подмяна на електроуредите, промяна и в технологиите на отопление, да се използват повече възобновяеми източници, чиста енергия”, допълни д-р Теодора Пенева.

КЗК: Конкуренция между производителите на топлинна енергия почти няма – Flashnews

Държавата трябва да подсигури фондове и постоянни програми, чрез които повече финанси да се дават на най-уязвимите.

„Да има диференцирана скала на подпомагане, така че повече финанси да се дават на най-нуждаещите се. Малко по-ниска да бъде подкрепата към хора, които са под линията на бедността”, допълват от Института за икономически  изследвания.

- реклама -