Стартират тестове на „Ремдесивир“ за приемане чрез инхалатор

Американската компания „Gilead Sciences“ – разработчикът на антивирусното лекарство „Ремдесивир“ – започва изпитания, по време на които лекарството ще бъде въведено в организма чрез инхалатор. Това съобщи Си Ен Ен, като отбеляза, че 60 американци на възраст от 18 до 45 години ще участват в тестовете. Целта е да се провери безопасността на употребата на „Ремдесивир“ в такава форма и неговата поносимост от организма.

„В условия, когато се появяват обнадеждаващи данни от резултатите от селективни клинични изпитвания на „Ремдесивир“, прилаган на пациенти в болници венозно, стана ясно, че е необходимо да се провери възможността за употреба на лекарството под други форми“, заяви представителят на компанията като Мердад Пърсли.

На брифинг в Женева главният учен на Световната здравна организация Сумия Сваминатан отбеляза, че ефективността на антивирусното лекарство „Ремдесивир“ за лечение на заболяването, причинено от коронавируса, все още не е потвърдено и тестовете му продължават.

Първоначално лекарството е създадено като част от тест за лечение на хепатит С и респираторно-синцитиален вирус. То също е преминало тестове за лечение на ебола, но не е установено, че е ефективно.

- реклама -