Стартират! Плевнелиев и Паси започват разговори, Радев обяви кога ще завърти рулетката

Стартират! Плевнелиев и Паси започват разговори с представители на ГЕРБ-СДС и „Български възход”, а президентът Румен Радев обяви кога ще завърти рулетката

Първите срещи на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще се проведат днес, съобщиха от пресофиса на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Депутатите избраха 7 заместник-председатели на парламента (Видео)

В 10:00 часа на разговори са поканени ГЕРБ-СДС, а от 13:00 часа –  „Български възход“. Срещите ще се проведат в зала „Запад“ на Народното събрание. Писмени откази за срещи са получени официално от „БСП за България“ и „Продължаваме Промяната“.

Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. Борисов обяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство.

Избраха Вежди Рашидов за председател на 48 -ото НС

Срещите на контактната група бяха отложени с два дни, докато не бъде избран председател на 48-ото Народно събрание.

В петък, със 139 гласа „за“, 73 „против“ и 27 „въздържал се“, народните представители избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ия парламент. Той бе номиниран от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Български възход“.

Против предложението гласуваха от „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“, „Възраждане“ се въздържаха. С неговия избор беше сложен край на тридневното първо заседание на 48-ото Народно събрание.

Междувременно и президентът Румен Радев обяви снощи кога ще завърти парламентарната рулетка.

„Започвам консултациите другата седмица“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Кърджали, коментирайки връчването на мандатите за съставяне на правителство.

„Нека малко се поотложат емоциите, противопоставянето и ще свикам консултации“, добави президентът.

Той поздрави Вежди Рашидов за избирането му за председател на 48-ото Народно събрание и му пожела пълен мандат.

- реклама -