кредити, Фонд на фондовете, кредити, обезпечение, Петков, Василев,

Стартира програмата „Възстановяване“ в подкрепа на малките и средни бизнеси

Днес стартира официално програмата „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете.

Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков на съвместна пресконференция с министъра на финансите Асен Василев.

Икономическото министерство е подписало договор с няколко търговски банки и вече малкият и среден бизнес може да кандидатства за кредити за възстановяване без обезпечаване. Това обясни министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг.

С 5 банки вече договорите са подписани, което означава, че от днес, а някои до седмица, малките и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване. Банките, които вече са подписали договора са „Пощенска банка“, ДСК, ОББ, „Райфайзен банк“ и „Първа инвестиционна банка“.

„Парите вече са при тях, което означава, че от днес, при някои – до една седмица, малките и средни бизнеси ще могат да отидат и да вземат своя кредит за възстановяване“, обясни Кирил Петков.

Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период.

За тези кредити могат да кандидатстват фирми, които работят поне от 3 години.

„Мобилизираме 2,5 милиарда капитал, който да стигне до бизнеса”, допълни финансовият министър Асен Василев.

Фондът за възстановяване обезпечава 80% от кредита, останалите 20% са риск за банката.

„Няма безплатен обяд, всеки трябва да носи риск и това е истинско партньорство, защото държавата поема големия риск“, каза още Асен Василев. Д

иана Митева от ДСК коментира ,че всяка банка прави анализ на клиентите си, като се финансира до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., зависи кой е по-висок.

 

- реклама -