България и РСМ подписват за общи празници и падане на ветото (Видео)

България и РСМ подписват общ протокол в София и старт на второто заседание на Съвместната комисия между България и РСМ.

Протокол, с който отпада ветото на България над

преговорите на Северна Македония с ЕС, подписват днес министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи. В протокола се предвижда съвместно честване на исторически дати още от 2022 г. и промяна в учебниците по история в РСМ от 2024  г.

По-рано през деня в Министерството на външните работи (МВнР) започна второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Северна Македония (РСМ), съобщи bTV.

Малко преди това министърът на външните работи на РСМ

Буяр Османи и водената от него делегация дойдоха в сградата на МВнР.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта в София ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Според решението на българското Народно събрание от

24 юни подписването на протокола е условия България да одобри Преговорна рамка за РСМ. Очаква се следващата седмица да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония – Европейски съюз в Брюксел. Реалните преговори обаче се предвижда да започнат след като Северна Македония промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.

Още по темата:

- реклама -