сн. БГНЕС

Защо врабчетата изчезват от България?

Защо врабчетата изчезват от България? За последните 10 години броят на едни от най-познатите ни птици – врабчетата, е намалял с една трета.

Какви са причините за това изследва кампанията „Ние броим врабчетата“,

която се провежда днес и всеки може да стане част от нея, съобщи NOVA.Според Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците основната причина за намаляването броя на врабчетата е липсата на зеленина в градовете.

Изсичат се зрели дървета, засаждат се млади фиданки, които обаче не са удачни за гнездене на птици.

Друга причина е, че използването на все повече химия в селското стопанство убива голяма част от насекомите, с които се хранят птиците.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се състои тази събота между 9:00 и 12:00 ч., съобщиха от БДЗП.В нея могат да участват всички желаещи от цялата страна, които ще броят малките птици в рамките на 10 минути.За целта е необходима регистрация в специално създадения за инициативата сайт www.vrabcheta.bg

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Вижте още:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено