Живко Тодоров Стара Загора дело клевета обида

Старозагорският кмет в битка с фалшивите новини в мрежата

Малко предистория:

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров започна битка срещу обидите в социалните мрежи. Той заведе дела в съда срещу свои съграждани, използвали нецензурен език и обиди срещу него, от които, както той се изрази се е почувствал обиден.

Процедурата е отпреди 2 месеца. Първото дело в Районния съд на Стара Загора започна на 17 януари и след разпит на свидетели то бе отложено за 4 април.

Неотдавна самият кмет обяви, че вече е печелил подобни дела за оклеветяване във Фейсбук, а присъдените му обезщетения е дал за благотворителност.

Обаче, неговата напълно закономерна реакция предизвика множество обратни коментари. Мнозина заподозряха опит за цензура и дори се стигна до предложения за доброволно дарителство за ответниците.

В крайна сметка Живко Тодоров оттегли жалбите си.

Мотивите му: „Винаги съм казвал, че критиките са полезни за всяка една власт… Проблемът не беше в критиките, а в културата на изразяване на мненията. Считам, че трябва да се прави разлика между критика и обида, а някои от изказванията съдържаха тъкмо обиди и квалификации. От днешна гледна точка обаче, намирам, че като кмет не бива да обръщам внимание на обиди и квалификации, а трябва да се съсредоточа върху важните неща”, коментира кметът на Стара Загора.

„Не искам да си отклонявам вниманието с неща, които не са важни за местната власт. Имаме много работа през следващите месеци, за да си позволя да влизам в подобен дебат“, допълни Живко Тодоров.

Той категорично отрече решението му да спре тези дела, да има връзка с неделната национална конференция на ГЕРБ, на която нейният лидер Бойко Борисов посъветва активистите да се отнасят добре с хората по места.

Как обаче хората по места разбират проблема?

Все си мислим, че едно нещо може да бъде казано по един или друг начин. Ние бихме искали да вярваме, че има далеч по-възпитани начини да изразиш мнение. Работата е в това, че доста хора смятат вулгарното и невярно съдържание за меродавно. Проблем, с който тепърва ще се сблъскваме!

- реклама -