Станислав Балабанов: Търгуването с националния интерес застрашава коалицията

Няма ангажимент за променяне на позицията ни за РСМ, не се водят задкулисни разговори, отсече шефът на депутатите на ПП Андрей Гюров 

Казуси с търгуването на национални интереси категорично застрашават отношенията в коалицията. Това предупреди депутатът от ИТН Станислав Балабанов в кулоарите на парламента по повод позицията на България за ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС. Направи го ден, след като лидерът Слави Трифонов написа „кървав“ пост във фейсбук с критика към премиера и заявление, че България не трябва да вдига ветото си.

Надяваме се тези, които са си мислели, че ще продадат националните интереси, да резивизират позицията си, предупреди Балабанов.

Има неща, които са надпартийни и не подлежат на никакви договорки. За съжаление, информацията е такава, каквато Трифонов сподели в социалните мрежи. Трябва да търсите конкретните отговори от премиера, обърна се той към журналистите. А на въпрос дали ИТН ще напусне коалицията, ако се вдигне ветото от юни, каза, че трябва да се изчака и да се видят позициите на премиера.

България не е за продан, няма цена, на която да се продаде националният интерес, хилядолетната ни история и историческите ни отношения със Северна Македония. Те не се продават, независимо кой е премиер и коя политическа формация си мисли, че може да управлява еднолично, предупреди Балабанов.

Няма ангажимент за променяне на позицията ни за РСМ. Обсъждат се варианти, обясни обаче шефът на депутатите от ПП Андрей Гюров.

Има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели, без да правим промени в позицията. На този етап няма такъв ангажимент. Задкулисни разговори няма, коментира той поста на Слави Трифонов.

От самото начало сме показали, че разговорите се водят открито, с аргументи. Когато е възможно, и пред обществото и медиите, допълни Гюров.

Източник: 24 часа

- реклама -