Сергей Станишев, Истанбулска конвенция, БСП позиция ЕС ГЕРБ Елена Йончева корупция политика писмо ПЕС кампания Тимерманс Станишев, пакет "Мобилност", ЕП, БСП, избори, главен прокурор

Станишев: Трябва да има промяна в механизмите за по-стриктен контрол на еврофондовете

„Злоупотребата с еврофондове е скандално и подобен акт би отпушил събраната негативна енергия. Хората са гневни, че институциите в страната не функционират достатъчно ефективно и прозрачно.“ Това заяви пред БНТ президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод оставката на земеделския министър Порожанов.

„Когато има злоупотреба с еврофондове, това е скандално и трябва да има променени механизми на по-стриктен контрол“, заяви Станишев.

Той добавич, е европейските данъкоплатци трябва да са сигурни, че парите им се използват по предназначение и реално да се помогне на икономиката ни. Според Станишев у нас непрекъснато се говори за еврофондове, но реално те отивали в ръцете на един кръг от хора. „21 години след членството ни в ЕС сме все на опашката. Значи имаме проблем тук – у нас“, заключи Сергей Станишев.

Според Станишев има реален шанс президентът на ЕК да е социалист.

„Има реален шанс Франс Тимерманс да стане президент на ЕК. 25 години президентът на Комисията е от ЕНП. След успешното представяне на социалистите, ще имаме най-вероятно девет премиера в Европейския съвет и единадесет еврокомисари в новия състав на ЕК. Нашата цел е да сформираме ново ляво-центристко мнозинство в ЕП. Това е нашата амбиция за промяна. Франс Тимерманс е много диалогичен и чува всички доводи и аргументи“, аргументира се Станишев.

- реклама -