Сергей Станишев, Истанбулска конвенция, БСП позиция ЕС ГЕРБ Елена Йончева корупция политика писмо ПЕС кампания Тимерманс Станишев, пакет "Мобилност", ЕП, БСП, избори, главен прокурор

Станишев отпадна от надпреварата за поста председател на ЕП

Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) – групата на Партията на европейските социалисти в ЕП – издигна италианеца Давид-Мария Сасоли като кандидат за председател на Европейския партламент.

Новината беше обявена на профила на групата в Twitter. Сасоли (63 г.) е дългогодишен журналист. Работил е във водещи вестници и телевизии в Италия. Той стана зам.-председател на Европарламента през 2014 г.

Така бившият лидер на БСП, експремиерът Сергей Станишев, отпадна от надпреварата за поста. Кандидатурта на Сергей Станишев изобщо не е била обсъждана в групата. По непотвърдена информация самият той се е оттеглил от надпреварата. С това Източна Европа остава без нито един представител в топ позициите в ЕС.

От надпреварата вереоятно се оттегля и Манфред Вебер, който заяви, че е редно постът на шеф на Европейския парламент да отиде при социалистите, тъй като през последните две години и половина той беше в ръцете на Антонио Таяни от ЕНП. Вебер е обявил, че ще остане председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Евродепутатите от ЕНП ще подкрепят кандидатурата на СиД.

Освен Сасоли, официалните внесени кандидатури за председател на Европейския праламент са:

– Давид-Мария Сасоли (Италия) от СиД

– Сира Рего (Испания) от Европейската обединена левица/Северна зелена левица

– Ска Келер (Германия) от групата на Европейската зелена партия

– Ян Захрадил (Чехия) от групата на Европейските консерватори и реформисти

Изборът на новия председател на Европейскя парламент е насрочен за 9.00 часа в Страсбург.

- реклама -