Станишев

Станишев настоява с писмо до Туск за преговори с Албания и Северна Македония

Лидерът на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което се настоява решението Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство с ЕС да влезе в дневния ред на заседанието на предстоящата среща на върха в Брюксел.

В писмото Станишев подчертава, че трябва да се направи последно усилие и да бъде даден шанс за постигане на споразумение между европейските лидери по този въпрос. „С оглед неговата важност за стратегическите и икономическите интереси на ЕС, както и във връзка с въпросите на сигурността, вярваме, че на ръководителите на нашите държави и правителства трябва да им се предостави възможност за по-нататъшно обсъждане на въпроса”, се казва в писмото.

Според лидера на европейските социалисти, „премиерите и на прогресивните правителства на Северна Македония и Албания” са постигнали значителен напредък в трудния път на реформи в двете страни. Еди Рама и Зоран Заев са инвестирали значителен политически капитал, започвайки болезнени реформи и приемайки трудни решения, за да осъществят напредък по пътя си към ЕС.

Акцентира се върху подписания Договор от Преспа, който представлява „демонстрация на решителността на политическите ръководства на двете страни да затворят страницата на конфронтациите в региона и да изведат държавите си в нова ера на европейско сътрудничество, солидарност и искрено приятелство”.

Станишев изразява опасения, че липсата на решение за начало на преговорите не само ще разруши доверието в ЕС, но и ще застраши политиката на разширяване и ще попречи на процеса на европейска интеграция в държавите от Западните Балкани.

„Нямаме право на неуспех. Ние дължим това не само на народите в държавите от Западните Балкани, но и на всички граждани на ЕС, които очакват решително и отговорно лидерство, а не само „сигнали”, подчертава Станишев в писмото си до Туск.

- реклама -