Сергей Станишев, Истанбулска конвенция, БСП позиция ЕС ГЕРБ Елена Йончева корупция политика писмо ПЕС кампания Тимерманс Станишев, пакет "Мобилност", ЕП, БСП, избори, главен прокурор

Станишев: Когато нещо се прави на инат, се получава отпор

„Националният съвет показа, че чува гласа на партията. Резултатите от пленума не са бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат, се получава отпор.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в сутрешния блок на Нова ТВ. На вчерашния 10-часов пленум на БСП предложенията за листата за евровота на Корнелия Нинова бяха пренаредени.

Станишев обясни, че преди пленума е казал, че листата на Нинова е подарък на ГЕРБ, защото е знаел какво ще направи ГЕРБ. „Ето, Борисов веднага каза, че БСП е антиевропейска партия и щеше да използва това през цялата кампания“, допълни той.

Можехме да спестим това напрежение около подредбата на листата.
За евролиста никога не е имало такова напрежение – водеха се разговори, имаше диалог, коментира президентът на ПЕС. „Участвам в кампанията не с амбицията на всяка цена да стана евродепутат. Постигнал съм в живота си изключително много. За мен е важно партията ясно да заяви своята социалистическа и европейска ориентация и обвързаността ни с нашето политическо семейство. Защото искаме по-добра Европа, а има много рискове“, коментира Станишев.
По повод подкрепата, която Елена Йончева изказа публично за него, Станишев коментира: „Елена е спонтанен, искрен и честен човек, когато казва нещо, тя го мисли. И съм й благодарен за подкрепата.“

Станишев определи като несериозна декларацията, с която Нинова излезе след края на пленума. Соцлидерката заяви, че вече не тя, а Националният съвет носи отговорност за резултатите на БСП от евроизборите. „Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения, които са обединяващи.“

„Всеки трябва да се смири и да работи, политиката не е игра на самолюбие, на инат, на егоизъм.“

Станишев припомни, че и него са го коригирали. И обясни, че всеки допуска своите грешки и се надявал всеки да се поучи от тях. И отказа да коментира дали Нинова би била успешен премиер с обяснението, че този въпрос не е актуален в момента.

Президентът на ПЕС призова шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който влезе на 4-о място в червената евролиста, да покаже повече ангажираност към БСП като партия, за да го приемат хората като част от нея.

- реклама -