Сергей Станишев, Истанбулска конвенция, БСП позиция ЕС ГЕРБ Елена Йончева корупция политика писмо ПЕС кампания Тимерманс Станишев, пакет "Мобилност", ЕП, БСП, избори, главен прокурор

Станишев: ЕК ще направи оценка на мобилния пакет и това е възможност

ЕК ще прави оценка на мобилния пакет и това е възможност.

Това каза президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев по БНТ.

Станишев подчерта, че по въпроса за пакета „Мобилност“ в България политически различия нямаме. „В миналия парламент всички български евродепутати работихме заедно срещу някои разпоредби от този пакет. Не можем да кажем, че всичко там е зле. Има чисто протекционистки текстове, например това, че камионите трябва да се връщат задължително празни в България на четири седмици“, допълни още Станишев.

„Сега ЕК обяви, че ще прави нова оценка на това. Това е възможност да отстоим. Част от тези разпоредби са чисто лобистки и протекционистки спрямо България и с това не трябва да се примиряваме“, допълни още Станишев.

Според Станишев Европейките избори бяха голям тест както в България, така и в целия ЕС.

„Искам да ви припомня, че ако върнем лентата една година назад прогнозите бяха стряскащи. Имаше прогнози за това, че социалистите ще бъдат трето или четвърто по големина семейство, че ще имаме общо в целия ЕС около стотина евродепутати. Преодоляхме тези прогнози с много работа и с един много радикален манифест за промяна. В момента в ЕП без позицията на социалистите много трудно могат да се вземат решения. В Ек за съжаление не се преборихме за председател на комисията, но съветът тръгна срещу демократичния принцип“, каза още Станишев.

Според него в ЕС няма голяма коалиция, както е имало по-рано. „В момента всяко политическо семейство води своя политика. Ние загубихме битката за най-важния пост, успяхме да устоим 9 комисари с много силни лични качества и с много важни портфейли. Ще започна от икономическата, социалната, външните, вътрешните работи и новата зелена сделка, която е много важна. Това е стратегически проект на ЕС, но има много подводни камъни“, допълни още Сергей Станишев.

Краят на годината идва с дебат за Конституционни промени, иницииран от държавния глава Румен Радев.

Президентът е в пълномощието си да инициира дебат, но аз бих бил доста предпазлив към неща, които касаят Конституцията – тя е добра и с добри баланси към различните институции. Проблемът е, че тя не се спазва, и оттам идват всички несгоди, смята Станишев.

Смяната на мястото на прокуратурата ще бъде огромен институционален трус и не смятам, че сега е времето за това, допълни още лидерът на ПЕС.

„По мое време никога не съм се намесвал в работата на прокуратурата. Тя и сега е достатъчно автономна да изпълнява задълженията си“, смята бившият премиер.

На въпрос дали БСП загуби „спечелени избори“ при вота за Европейски парламент и за местни власти тази година, Станишев коментира: „Да, загуби ги заради политически грешки и заради неспособността на ръководството на БСП да извлича и анализира поуки. Дори след президентските избори БСП не успя да хване вълната на победата отново заради политически грешки в партията. БСП не можа да мобилириза левите избиратели на тези избори и да пробие към центра на политическото пространство, а историята сочи, че БСП печели само тогава, когато се насочи към центъра“, допълни Станишев.

По думите му БСП се „ГЕРБ-еризира“ с резки послания, дързък стил на говорене, а това изобщо не помага на партията.

„Не спечелихме и изборите за евродепутати, защото много малко се говореше за това каква е визията на БСП за Европа“, допълни Станишев. Затова избирателине дори не са припознали кандидатите на левицата за ЕП.

Неуспехът на местните избори пък се дължи на това, че кандидатите на БСП бяха хвърлени да се борят сами срещу тези на ГЕРБ, а на местата, където кандидатите бяха разпознаваеми, нямаше национална кампания, която да ги подкрепи, анализира Станишев.

„Към момента за мен въпросът с шефското място в партията не стои“, – така лидерът на евросоциалистите отговори на въпрос дали ще се кандидатира за председател на партията на изборите на 26 април, когато БСП ще избира нов лидер.

„Проблемът с председателското място в партията е, че с последните промени, които Конгресът прие, лидерът на партията се поставя над Конгреса, над Националния съвет, и вече няма дебат. Лидерът става човек, който управлява с едноличната си воля, и е източник на еднолична власт, като налага своята воля на всички. Това е поредна част от процеса на ГЕРБ-еризацията на партията“, завърши Станишев.

- реклама -