Британски паунд

Standard and Poor’s: Рейтингът на Великобритания вече е несъстоятелен

Рейтинговата агенция Standard and Poor’s обяви, че рейтингът на Великобритания – най-високият възможен – „вече е несъстоятелен„. Това стана само час след като станаха известни резултатите от референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Почти по същото време и другата рейтингова агенция Fitch и Moodys понижи доскоро отличния ААА рейтинг на Великобритания.

Страните от Европейския съюз „трябва да вземат решение за подобряване на Евросъюза и защита на еврото“ от пазарните сътресения. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Междувременно стана ясно, че акциите на двете най-големи банки кредотори в Германия, „Дойче банк“ и „Комерцбанк”, паднаха с 18%, предава AFP.
Акциите на „Дойче банк“ паднаха с 18% , като в момента са на стойност от 12, 76 евро, а на „Комерцбанк“ с 18, 1%, достигайки 5,84 евро.

Управителят на „Дойче банк“ Джон Крайън заяви, че вотът за брекзит е „не толкова добър ден за Европа. „На този етап, ние не можем изцяло да предвидим последствията, но няма съмнение, че те ще бъдат негативни за всички страни. Като управител на банката в Германия и със силното си присъствие в Обединеното кралство, ние сме добре подготвени. Но без съмнение, несигурността от резултатите от референдума ще е вид предизвикателство“, допълни Крайън.

- реклама -