Стана ясно коя е най-щастливата страна в света

Стана ясно коя е най-щастливата страна в света.

Финландия бе обявена за най-щастливата страна

от Световния доклад за щастието за пета поредна година, съобщиха Си Ен Ен и Юронюз. Това е десетото издание на доклада. Той се подготвя от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие въз основа на обобщения от глобални проучвания сред населението на близо 150 страни.

България е на 85 място в класацията,

а миналата година бе на 88-ма позиция. От първото си издание Световният доклад за щастието се основава на две основни идеи – щастието или оценката на живота могат да се измерват чрез анкети за общественото мнение

и авторите могат да посочат основните

показатели на благосъстоянието, с които да обяснят как се извършва оценката на качеството на живот в различните страни. Очакванията са, че тази информация ще помогне за формулирането на политики в отделните страни, които да направят обществата по-щастливи. Инициативата използва данни от глобални изследвания, за да покаже как хората сами оценяват живота си.

„Предишните доклади правеха преглед на връзките между доверието на хората в правителствата

и институциите и щастието им.

Резултатите показват, че обществата с високо ниво на доверие са по-щастливи и по-устойчиви пред широк спектър кризи“, казват авторите в прессъобщение за доклада.

„Тазгодишният доклад се появява на фона на пандемията от Ковид-19, която преобърна човешките животи по целия свят. За 2021 г. установихме забележителен ръст в целия свят на три прояви на доброта, наблюдавани в световното проучване на „Галъп“.

Да помогнеш на непознат,

да бъдеш доброволец и да правиш дарения – тези три действия през 2021 г. бележат силен ръст във всички части на света и достигат до близо 25 на сто над нивата за периода преди пандемията. Този възход на благотворителността, който е особено висок по отношение на помощта към непознати, е силно доказателство, че хората помагат на

нуждаещите се, като в процеса

се създава повече щастие за бенефициентите, добри примери за околните и по-добър живот за самите тях“, коментира Джон Хелиуел, канадски икономист и редактор на Световния доклад за щастието, цитиран от Юронюз.

В класацията на страните от тазгодишното издание на доклада

Финландия е начело, и то със

значително по-висок общ резултат от останалите страни в първата десетица. Дания също запазва второто си място, а Исландия заема трета позиция, изкачвайки се с едно място нагоре в класацията. Челните десет места се допълват от Швейцария, Нидерлания, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел, Нова Зеландия.

Следващите пет страни са Австрия,

Австралия, Ирландия, Германия и Канада, която бележи значителен спад от петото си място преди десет години. САЩ са на 16-то място, с три места нагоре в сравнение с миналата година, Великобритания и Чехия запазват позициите си от 2021 г. съответно на 17-то и 19-то място, следвани от Белгия (19) и Франция (20) – най-високият рейтинг на страната досега.

Преди България тази година отново е

Непал (84), а след страната ни в класацията е Либия (86). През 2021 г. България бе класирана на 88-о място след Непал и преди Малдивите, припомня БТА. В дъното на класацията са Замбия (137), Малави (138), Танзания (139), Сиера Леоне (140), Лесото (141), Ботсвана (142), Руанда (143), Зимбабве (144), Ливан (145) и Афганистан (146). Авторите отбелязват, че всяка година Световният доклад на щастието обобщава данни от предишни три години, за да се постигне по-голяма точност.

- реклама -