Стана ясна причината за изненадващата оставка на съветника на Тръмп

Съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин е подал оставка, защото е скрил от вицепрезидента Майк Пенс част от разговора си с руския посланик в САЩ. Това разкри друга съветничка на американския държавен глава – Келиан Конуей.

„Заради този факт ситуацията стана неустойчива, мисля, че ключов фактор стана именно това, че той е подвел вицепрезидента. Днес разговарях с президента, той ме помоли да говоря от негово име и да повторя, че Майкъл Флин подаде оставка и е преценил, че ситуацията става неустойчива за него, президентът я прие”, каза Конуей в интервю за телевизионния канал NBC.

Конуей добави, че Флин решил да подаде оставка, защото знаел, че „става гръмоотвод” в тази ситуация.

В заявлението си за подаване на оставка Флин признава, че не е предоставил на Белия дом пълна информация за контактите си с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк.

На срещата с руския дипломат Флин обсъдил санкциите срещу Москва

По-рано медиите съобщиха, че през декември 2016 Флин обсъждал с Кисляк санкциите срещу Русия, въпреки опровержението по този повод от страна на представители на екипа на Тръмп.

Според източници от президентската администрация вицепрезидентът Пенс обсъдил въпроса с Флин в петък. Според Пенс, Флин не могъл да си спомни дали в разговора с Кисляк е ставало въпрос за санкциите, но не можал и да го изключи напълно.

По-късно телевизия Фокс нюз съобщи, че Флин се извинил на Пенс, че го е подвел като казал еднозначно, че не е обсъждал санкции в разговора с Кисляк.

В понеделник в. „Вашингтон поуст” съобщи, че бившата и. д. главен прокурор и екс правосъден министър Сали Йейтс миналия месец предупреждавала Белия дом, че Флин може да бъде уязвим за „шантаж от страна на Русия”.

- реклама -