министри

Стана ясен новият кабинет. Ето кои са министрите в него

От ГЕРБ обявиха официално персоналния състав на Министерския съвет, който номинираният за министър-председател Бойко Борисов ще връчи утре на президента Румен Радев.

Той ще има четирима заместници – двама от ГЕРБ – Томислав Дончев и Екатерина Захариева, която оглавява и правосъдното министерство. Другите двама са от коалиционните партньори – Красимир Каракачанов, който ще е министър на отбраната и Валери Симеонов. Той и Дончев ще са вицепремиери без портфейл.

Ето и имената на министрите в следващото правителство.

Министър-председател

Бойко Борисов

Борисов, общини, ВСС

Роден на 13 юни 1959 г. в Банкя. Инженер по „Противопожарна техника и безопасност“ с чин лейтенант от Висшата специална школа на МВР. През 1982-ра става командир на взвод, впоследствие – командир на рота. В периода 1985 – 1990 г.
е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена научната степен „кандидат на науките”, която е равностойна на „доктор”. През 1990г. напуска системата на МВР. През следващата година основава фирма „ИПОН-1” ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната.През 2001-ва по време на мандата на Симеон Саксокобургготски е назначен за Главен секретар на МВР. 4 години по-късно става кмет на София.Бил е министър-председател на страната два пъти – от 2009 до 2013 г. и от 2014 до 2017.

Валери Симеонов преговори кабинет правителство министри

Роден е на 14 март 1955 в Долни Чифлик. Завършва ямболската математическа гимназия с пълно отличие, където се запознава със сегашния си коалиционен партньор Волен Сидеров. Висшето си образование получава във ВМЕИ – София, където завръшва електроинженерство.

След като завършва, три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик. След това става енергетик в най-тежкото производство на металургичния комбинат край Дебелт, като в този период прави няколко рационализации по електрическата част на железопътната линия Бургас-Дебелт. Синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ в комбината, един от основателите на СДС – Бургас. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден рудник, по-късно развила се като СКАТ. Притежава и бургаския вестник „Десант“.

През 2007 г. е избран за председател на общинския съвет в Бургас от листата на „Атака“. Две години по-късно напуска партията след мощен скандал с Волен Сидеров, продължил до миналата година. През 2011-та учредява своя партия – НФСБ. Четири години по-късно е избран за депутат в Народното събрание. В момента е съпредседател на коалицията Обединиени патриоти, включваща НФСБ, Атака и ВМРО.

Вицепремиер по усвояването на средствата от ЕС

Томислав Дончев

Копривщица

Роден на 6 август 1973 г. в Габрово. Завършва математическата гимназия в родния си град, след което получава магистратура по философия от Великотърновския университет. Завършва и втора специалност журналистика. През 2006-та взима магистратура и по стопанско управление.

Работи като учител по философия в Търново, след това и като редактор в габровското радио.

През 2001 – 2004 година работи като изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово, където управлява европейски проекти за регионалното развитие. Става програмен директор на Института „Отворено общество“, а през 2007-ма е избран за кмет на Габрово. От 2010-та участва в правителствата на Бойко Борисов като министър без портфейл, отговарящ за отговорен за управлението на средствата от ЕС.

Вицепремер по правосъдната реформа и министър на външните работи

Екатерина Захариева

Родена през август 1975 г. в Пазарджик. Там завършва езикова гимназия с немски. Завършва магистратура Право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Започва кариерата си като адвокат, а след това става юристконсулт и директор на дирекцията за правно обслужване на МОСВ. След това става зам.-министър на МРРБ по време на първото правителство на Бойко Борисов. Отива в президентството заедно с Росен Плевнелиев, като последователно е Главен секретар на президента, а след това и началник на Кабинета му. Назначена е за вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебните правителства на Марин Райков и на Георги Близнашки. През 2015-та става министър на правосъдието на мястото на Христо Иванов.

Вицепремиер по отбрана, вътрешна сигурност и обществен ред и министър на отбраната

Красимир Каракачанов

Роден през март 1965 г. в Русе. Завършва Софийския университет със специалност история. Доктор по право на Югозападния университет с дисертация на тема „Външнополитическата дейност на ВМОРО“.

Народен представител е в 38-то, 40-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Лидер на ВМРО. Каракачанов е агент на Шесто управление на Държавна сигурност по линия на „промакедонския национализъм“

Министър на здравеопазването

Генерал-майор проф. Николай Петров

Роден през август 1959 г в Средец. Завършва медицина във ВМИ – Варна. Работи последователно във военните болници в Бургас и София, като постепенно се издига в йерархията на ВМА докато през 2014-та става началник на престижното лечебно заведение.
От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на здравеопазването в състава на служебното 88-мо правителство на България. Автор на 4 и съавтор на  10 книги и над 170 публикации – научна медицинска литература. Главен редактор на  списание „Анестезиология и интензивно лечение”. Главен редактор на списание „Клинично хранене”.
Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Министър по българското председателство на ЕС

Лиляна Павлова

Родена е на 6 декември 1977 г. в София. Завършва УНСС със степен бакалавър по „Международни икономически отношения“ и Варненски свободен университет със степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция“. Защитава докторска степен по икономика.

Павлова започва работната си кариера през 1997 година като финансов мениджър към програма ФАР. След това става експерт в Координационното звено по програма ИСПА към министерството на регионалното развитие и благоустройството. Седем години е началник отдел в дирекция „Национален фонд“ в министерство на финансите, а през 2009 става заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Става министър на мястото на Росен Плевнелиев, когато той напуска за да се кандидатира за президент.

Тя е първата жена – министър в сферата на строителството, считано от 1878 година.

Министър на икономиката

Емил Любенов Караниколов

Юрист по образование. В момента е директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Преди това е бил старши юрисконсулт към направление „Законност и обществен ред, координация и контрол“ в Столичната община, а след тов а е оглавил дирекция „Държавна собственост“ към администрацията на София – област.

Министър на правосъдието

Цецка Цачева

Цецка Цачева е родена през май 1958 г. в сeло Драгана, община Угърчин, област Ловеч.

Завършва право в Софийския университет , след което работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел.

От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия, а в края на 90-те години става юристконсулт на община Плевен.

На изборите през 2007 година е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ и остава трета в надпреварата. Става общински съветник от партията в община Плевен, чийто ръководител е за района.

На изборите през 2009 година печели убедително мажоритарния вот пред кандидата на левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков. На 14 юли 2009 година с голямо одобрение от страна на депутатите Цецка Цачева става първата жена председател на Народното събрание, като остава на поста до март 2013 година.Тя е избрана за шеф на парламента и на 43-тото Народно събрание.

Цачева беше и кандидат на ГЕРБ за президент, но загуби надпреварата от Румен Радев.

Министерство на вътрешните работи

Валентин Радев

Валентин Радев е роден през февруари 1958 г. в гр. Елин Пелин. Притежава образователно- квалификационна степен магистър, офицер от АВ – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества от Висшето народно военно артилерийско училище, гр. Шумен.

Има аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София. Магистър е по икономика – стопанско управление и управление на персонала от Университета за национално и световно стопанство. В периода 1999 г. – 2000 г. е бил заместник-директор на Института за перспективни изследвания за отбраната в София, а по-късно и негов директор до 2002 г. В последствие до 2005 г. е научен секретар на СНС по “Военноинженерни науки” към ВАК.

Заместник-министър на отбраната по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Министър на регионалното развитие

Николай Нанков

Той и в двата кабинета на ГЕРБ беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройстовто.

Николай Нанков е роден през 1983 година в Априлци. Има магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски“ по специалността „Регионално развитие и управление“.

До определянето му за областен управител на Ловеч през август 2009 г., професионалната му биография е била свързана с разработването, управлението и изпълнението на проекти, финансирани от Европейския съюз. Член е на Комитета за наблюдение на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Притежава сертификат „Привличане на чуждестранни инвестиции“, издаден от Българския икономически форум.

 Министър на финансите

Владислав Горанов

Роден е министрипрез април 1977 година в Плевен. Той е заместник-министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, народен представител в 42-рото НС и министър на финансите във втория кабинет на Борисов.

Горанов получава магистърска степен по счетоводство и контрол от стопанската академия в Свищов, след което започва работа в държавната администрация. По настоящем е докторант в УНСС– катедра „Човешки ресурси и социална защита“. През 2014 г., докато е депутат в 42-то Народно събрание и няколко месеца преди да бъде назначен за министър на финансите, обявява, че напуска политиката, поради „невъзможността да се развива пълноценно“.

Министерство на труда и социалната политика

Бисер Петков

Бисер Петков е доктор по икономика, преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент и ръководител на катедра „Икономика на търговията“ във факултет „Икономика на инфраструктурата“. От 2011 г. е управител на НОИ.

 

Министерство на енергетиката

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова енергетика арбитраж мини Бобов дол, мина Бабино

Тя за втори път става министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г.

В периода 2010-2013 година е директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Петкова вади злоупотребите на ЧЕЗ, с които можеше лицензът на енергоразпределителното дружество да бъде отнет. Малко след това бе уволнена от министъра на финансите в кабинета на Орешарски Петър Чобанов.

Петкова завършва УНСС като магистър е по счетоводство и контрол.

От 1992 г. до 2000 г. е финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол“. От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност“ в Агенцията за държавна финансова инспекция.

Министър на земеделието и храните

Румен Порожанов

Христо Бозуков, Румен Порожанов, ДФ "Земеделие", Министерство на земеделието и хранитеРоден е през август 1964 г.

Магистър по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ от УНСС.

Дългогодишен служител на Министерството на финансите. От 1992 г. до 1995 г. е експерт в отдел „Финансиране на специални дейности“, който отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги“ в МФ. От 2001 г. до 2009 г. е директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор“ в министерството. От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на Кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Министър на туризма

Николина Ангелкова

празницитеНиколина Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 г.  Завършила е право в УНСС с грамота за отличен успех през 2003 г. През 2010 г. е завършила програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения” в Harvard Business School, Бостън, САЩ.

От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда” на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси. Става министър на туризма във втория кабинет на Бойко Борисов.

През март 2014 г. е избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 г.

Министър на екологията

Нено Димов

Д-р Нено Димов последно беше  шеф на Института за дясна политика.

Преди това беше главен секретар  и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета „Костов“. Той е известен противник на теорията за глобалното затопляне.

Министър на транспорта

Ивайло Московски

Ивайло Московски е роден през юли 1972 година в Плевен. Завършва УНСС със специалност „публични финанси“, а след това и „финансов мениджмънт“ в Стопанската академия в Свищов.

Става инспектор индустриален риск и промишлено застраховане в „София Инс“.

През 1999 г. става председател на борда на директорите и член на управителния съвет на Текстилен комбинат „Монтана“ АД, където работи до 2002 г. През този период е и търговски директор на „Сата“ ООД и член на надзорния съвет на „Аналитик“ АД.

От юли 2009 до май 2011 г. заема поста заместник–министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“.

От май 2011 до март 2013 г. е министър на транспорта. 

През ноември 2014 г. за втори път е назначен на поста министър в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Министър на образованието и науката

Красимир Вълчев

Той е дългогодишен главен секретар на МОН. Вълчев зае този пост през 2009 г. в началото на първото правителство на ГЕРБ, когато министър за кратко беше Йорданка Фандъкова. Напусна по времето на кабинета „Орешарски“, но се върна при второто правителство на Борисов и подаде оставка при идването на служебния кабинет на Герджиков.

През последните си месеци в министерството Красимир Вълчев, който е смятан за близък и до бившите просветни в различни правителства – Даниел Вълчев и Меглена Кунева, беше пряко ангажиран с новата оперативна програма за образование и наука.

Министър на спорта

Красен Кралев

Роден във Варна, Кралев завършва Медицинския университет в града, след това специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в университета на Южна Каролина и Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ. Той е експерт в областта на публичните комуникации. 

В младостта си е бегач на дълги разстояния, като е бил национален шампион за юноши старша възраст на 5 000 и 20 000 m. 

Той е участвал професионално в различни дейности на футболен клуб „Черно море, служи като негов председател на два пъти. Кралев е сред учредителите на политическа партия „Новото време“ и неин заместник-председател до 2012 г.  Участва в българската парламентарните избори 2009 г. като част от коалиция „Лидер“.

На 7 ноември 2014 г., Кралев става министър на младежта и спорта.

Министър на културата

Боил Банов

Той e режисьор. Беше заместник-министър на Вежди Рашидв.

 

- реклама -