Стачки и атентати дърпат икономиката в еврозоната надолу

Двоен удар върху еврозоната: стачки и атентати дърпат икономиката надолу.

Терористичните нападения и стачките във Франция попречиха на възстановяването на икономиката на еврозоната. Следващият удар ще бъде нанесен от последиците от „Брекзит“.

Възстановяването на икономиката на еврозоната се оказа кратко – през второто тримесечие растежът в сравнение с първото се забави двойно до 0,3%. На годишна база БВП на еврозоната нарасна с 1,6% след 1,7%, съобщи Евростат.

Не се промени и брутния вътрешен продукт на втората по големина икономика на блока – Франция и Австрия, забави се е най-бързо развиващата се икономика в региона – Испания – до 0,6% от 0,7%.

Темповете на растеж на страните от еврозоната през първото тримесечие свидетелстват, че БВП на валутния съюз отново достигна нивата отпреди кризата, регистрирани през първото тримесечие на 2008 г.

Основният стимул за растеж бе свързан с намаляването на цените на петрола. Възстановяването на цените на „черното злато“ лишиха икономиката на еврозоната от мотор на растежа, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Но най-зле се отразиха на показателите данните от Франция, смятат анализаторите на „Морган Стенли“. Националният статистически институт на Франция очакваше растеж на БВП от 0,3%. Но статистиката се оказа разочароваща. Инвестициите в строителството и производството се свиха.

Разходите на домакинствата не отбелязаха никакъв ръст. Те трябваше да бъдат стимулирани от Евро-2016. През първото тримесечие в резултат на покупката на билети те нараснаха с 1,2%, но френската икономика се сблъска с двоен удар – вълната от стачки и последиците от терористичните актове през 2015 и 2016 г.

Последици от стачките

Продължителните стачки доведоха до недостиг на горива и сериозни прекъсвания в работата на транспортната система, отбелязва „Ведомости“. А терористичните атентати – до намаляването на туристите в разгара на сезона с почти 600 000 души.

Най-много са се свили разходите за ресторанти и хотели. Хотелската верига Accorhotels SA предупреди, че атентатите са я лишили от 23% от нейната чиста печалба. „Сега, хората предпочитат да пътуват до Ню Йорк вместо до Париж. Защото в Голямата ябълка се чувстват в безопасност“, заяви пред „Уолстрийт джърнъл“ финансовият директор на веригата Жан-Жак Морен.

Еврозоната навлиза в траекторията на умерените темпове на растеж, пише „Файненшъл таймс“.

Според оценката на икономиста от BNP Paribas Клементе де Луси през следващата година „Брекзит“ ще струва на еврозоната 0,5% от БВП.

- реклама -