Стачката във Франция продължава

Протестите във Франция продължават безкомпромисно. Всички синдикални събрания на железничарите гласуваха за продължаване на стачката в жп транспорта. Днес отново са съкратени 60% от трафика около Париж и близо 1/3 от бързоскоростните влакове в страната. Хаосът нараства със започналата безсрочна стачка в метрото и щафетната стачка в 16 атомни електроцентрали. Стачкуват и авиодиспечери, но според държавния секретар на транспорта Ален Виделис въздушният трафик в края на седмицата няма да бъде засегнат.

Към протестите срещу реформата на Кодекса на труда се прибавят и отделни изискания за повишаване на заплати. Не всички синдикати обаче настояват за пълното оттегляне на реформата.

Правителството провежда „лоша педагогика“, заяви пред телевизия ЛСИ бившият министър на труда Франсоа Ребсамен, който се надява, че текстът ще стане по-ясен след дебатите в сената от 13 юни.

Според проучване на социологическата агенция „Одокса“ протестите остро са засилили песимизма на французите през последния месец.

- реклама -