Пирогов, служители, заплати, проф. Асен Балтов

Срещу 3000 лева заплата: В „Пирогов“ намериха само трима санитари

Санитари със заплата от 3000 лв. вече са наети в най-голямата болница за спешна помощ „Пирогов“.

Според д-р Дияна Димитрова намирането на желаещи обаче е изключително трудно.

„До момента трима човека сме намерили, а ни трябват още около 50. Не успяваме, защото хората, които идват, на първо място поставят заплащането – никой от тези, които се явиха, не попитаха какво точно ще правят вътре в самите отделения“, коментира Димитрова за бТВ.

Друго условие е желаещите да са на възраст от 18 до 65 години и да имат антитела срещу COVID-19, както и да имат желание да работят с тежко болни пациенти.

„При нас има само тежко болни. Те се почистват всяка сутрин, прави се тоалет, сменят се памперси, сменя им се бельото – това не е едно от най-хубавите неща“, коментира Димитрова. Тя уточни, че заплатата от 3000 лв. е оправдана.

Доброволецът Берт Илиев също казва, че работата определено не е лесна. „Тя е многокомпонентна, тежка, физическа работа“, допълва той.

Илиев е кандидатствал като доброволец в „Пирогов“ още в началото на пандемията. Като студент по медицина казва, че именно там практиката е най-голяма и разнообразна. „Мисля, че хората трябва да искат да помогнат, а не да гледат само паричната страна на нещата“, допълва той. Илиев казва, че всеки, които отиде там заради парите ще има тежък сблъсък с реалността. „Трябва да са готови да помогнат. Хора сме, нека помогнем“, казва той.

- реклама -