Срещи и нагласи преди конференцията за намиране на решение на кризата в Либия

„Канцлерът Меркел и министърът на външните работи Хайко Маас днес проведоха преговори в канцлерството на ФРГ преди началото на конференцията за Либия както с либийския премиер Файез Сарадж, така и с генерал Халифа Хафтар“, гласи съобщение за пресата.

Също така преди началото на международния форум се срещнаха американският държавен секретар Майк Помпео и европейският дипломат №1 Жозеп Борел.

„В Берлин днес това беше приятна среща с върховния представител на ЕС Жозеп Борел, на която обсъдихме нашите общи проблеми, включително пътя, по който можем заедно да работим в посока укрепване на мира и сигурността в Близкия изток и в Северна Африка“, написа Помпео в Туитър.

Либийците трябва сами да решат съдбата си, без намесата на външни сили, убеден е Помпео.

Той също така е имал среща и с египетския президент Абдел Фатах Сиси, на която страните са подчертали необходимостта от прекратяване на огъня в Либия и връщането на страната към политическия процес под егидата на ООН.

Гърция и Турция си размениха словесни нападки няколко часа преди срещата за ситуацията в Либия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново се отдаде на агресивни забележки в неделя, преди да замине за Берлин, коментира в. „Катимерини“. Той заяви, че Гърция се е побъркала, че не е поканена на срещата в Берлин, и каза, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предприема „грешни стъпки“, като покани за преговори в Атина фелдмаршал Халифа Хафтар, който се бори срещу признатото от ООН правителство на Либия начело на Либийската национална армия.

Ердоган добави, че Мицотакис поема в грешна посока в двустранните отношения с Турция, въпреки че самият той с него е разговаряно на неотдавнашната среща на върха в НАТО.

Гръцкото министерство на външните работи отговори малко след Ердоган: „Що се отнася до правилните стъпки, най-малко парадоксално е, че обичайният нарушител на международното право в нашия регион се опитва да дава уроци.“

„Постоянна грижа за Гърция е предприемането на стъпки, които гарантират сигурността и стабилността в региона, а не разработването на политика чрез безпочвени и провокативни забележки“, добави външното министерство.

- реклама -