климат, среща , Мадрид, пратилествени лидери, ООН, цели, мерки, затопляне

Срещата за климата в Мадрид: Амбициозни проекти и мерки за борба с глобалното затопляне

Министър-председателят Бойко Борисов участва в 25-ата конференция по изменение на климата, която се провежда в Мадрид.

Домакин на световния форум е министър-председателят на Кралство Испания Педро Санчес.

Първа в дневния ред в рамките на Конференцията е Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС.

Те ще обсъдят важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС.

Председателят на конференцията предупреди при откриването й днес, че тези, които отказват да се съобразят с покачващите се глобални температури, „ще са от грешната страна на историята“.

Чилийският министър на околната среда Каролина Шмит заяви, че на форума в Мадрид трябва да се положат основите за придвижване към въглеродно неутрални икономики, като същевременно се обръща внимание на най-бедните и най-уязвимите към покачващите се температури.

Политиката е известна като „справедлив преход“.

„Тези, които не искат да видят това, ще са от погрешната страна на историята“, каза тя и призова правителствата да направят по-амбициозни обещания за съкращаване на емисиите парникови газове преди крайния срок догодина.

Срещата на върха се премести в Мадрид, след като Чили се отказа от домакинството заради антиправителствените протести.

Тя си поставя за цел да дооформи правилата от Парижкото споразумение от 2015 година. Това включва създаване на работеща международна система за търгуване на емисии и обезщетяване на бедните страни за понесени загуби от покачването на морското равнище и други последствия от климатичните промени.

„Имаме общо предизвикателство, но с диференцирани нужди и различни спешни проблеми, които можем да преодолеем само ако работим заедно“, заяви Шмит.

Преди четири години в Париж държавите се споразумяха за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, в идеалния случай 1,5 градус до края на века в сравнение с доиндустриалната епоха.

Средните температури вече са нараснали с около 1 градус, което ограничава възможността за постигане на по-амбициозната цел.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че човечеството е подложено на въздействията на климатичните промени и трябва да избира между надеждата за по-добър свят или капитулацията.

Гутериш подчерта, че светът е достигнал повратен момент.

„До края на следващото десетилетие ще се намираме на един от следните два пътя. Единият е пътят на капитулацията, по който като сомнамбули сме преминали точката на необратимост, поставяйки в опасност здравето и сигурността на всички жители на тази планета. Наистина ли искаме да останем в историята като поколението, което си е заровило главата в пясъка и е шикалкавело, докато планетата е горяла?“, попита Гутериш

Организаторите на конференцията очакват около 29 000 посетители, в това число около 50 държавни и правителствени глави за днешната откриваща сесия.

С изключение на ЕС, чието новоизбрано ръководство започва петгодишния си мандат с посещение на срещата на върха, останалите най-големи световни замърсители – САЩ, Китай и Индия, са представени на министерско или по-ниско ниво, отбелязва АП.

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.

- реклама -