Срещата на върха в София- сигнал за разбирателство в региона

Приключи срещата на върха по Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. „Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Ще продължим заедно да работим за изграждането на активни граждански общества, които да подпомогнат демократичните процеси в региона“, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Албания Буяр Нишани и с министъра на външните работи на Хърватия Миро Ковач, чиято страна приема от България ротационното председателство на утвърдения формат за регионален политически диалог.

Срещата в София е силен сигнал за диалог и разбирателство в региона, обяви Плевнелиев. Той е категоричен, че само заедно страните от Югоизточна Европа може да се изправят срещу възникващите предизвикателства.

Плевнелиев определи срещата на върха като най-висшия форум за политически диалог в региона, в който участват 13 държави с близо 150 млн. население.

Преди 20 г., когато България стартира процеса на сътрудничество, в региона имаше напрежение и конфликти, каза Плевнелиев. А днес заедно строим магистрали и мостове, искаме границите да падат, а не да се местят. Днес регионалното сътрудничество е по-важно от всякога, наблегна държавният глава.

Той открои 3 области на развитие на регионалното сътрудничество по време на българското председателство: Свързаността, която се изразява в развитие на регионалната инфраструктура, укрепването на демокрацията и повишаване на сигурността и интеграцията.

Заедно можем да се справим и с предизвикателствата на миграционната криза, каза още президентът. Той съобщи, че участниците в срещата са се договорили специалните служби да засилят обмена на информация за бежанските потоци, както и да продължат съвместните учения и тренировки. Постигнато е пълно съгласие за задълбочаване на борбата срещу трафикантите на хора чрез по-активен обмен на данни, както и чрез по-силното използване на възможностите на Европол и Интерпол.

Хърватският министър на външните работи Миро Ковач даде висока оценка на постигнатото от българското председателство на ПСЮИЕ. „Хърватия ще се опита да бъде поне толкова ефективна, колкото България“, увери министър Ковач. Предизвикателствата, свързани с миграционната криза, свързаността – транспортна и телекомуникационна, както и засилен политически, включително парламентарен диалог ще бъдат във фокуса на усилията на хърватското председателство на ПСЮИЕ.

Като основни приоритети на хърватското председателство Миро Ковач посочи науката и образованието, енергетиката и енергийната сигурност и реакцията при кризи, вкючително участие на въоръжените сили в хуманитарни операции.

- реклама -