Биариц Франция Г-7 среща на върха

Срещата на върха на Г-7 в Биариц: Първи сблъсъци между протестиращи и полиция, неясни послания

Ръководителите от Г-7 се срещат в югозападния френски град Биариц за тридневни дискусии, посветени на световните кризи.

Всичко това в контекста на неяснотите, подхранвани от позициите на Доналд Тръмп и идването на власт на Борис Джонсън във Великобритания, информира Ройтерс.

Този път срещата на лидерите на либералните демокрации (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания) вероятно ще приключи без заключителна декларация, за да се избегне случилото се през юни 2018 година.

Тогава американският президент отхвърли в публикация в Туитър одобрените след продължителни преговори точки на финалната декларация, след като преди това ги беше приел, предизвиквайки гнева на партньорите си.

Сега Франция, която ще поеме през януари от Канада ротационното председателство на Г-7, се опитва да заобиколи препятствието.

Друга новост на срещата през 2019 година е, че тя е обявена под мотото „борба с неравенствата“ и на нея са поканени много ръководители на страни извън Г-7 като индийският премиер Нарендра Моди и президентите на Чили, Египет, Сенегал, Руанда и Буркина Фасо.

Въпреки тази промяна на метода и формата, полето за маневри на Франция се очертава тясно, тъй като Доналд Тръмп е определян от колегите му като все така непредвидим, британският премиер Борис Джонсън е съсредоточен върху Брекзита, германската канцлерка Ангела Меркел предизвика слухове за здравословното си състояние, а италианският премиер Джузепе Конте е обречен да играе роля на фигурант след обявяването на оставката на неговото правителство в контекста на остра политическа криза.

Темите, които ще се обсъждат във френския курортен град, са многобройни: климат, Иран, миграция, Брекзит, положението в Хонконг и Кашмир, търговската война с Китай, данъците за интернет гигантите.

Това са все въпроси, които се очаква да предизвикат ожесточени дискусии и трудно постигане на компромис между седемте.

От 1998 година Русия редовно присъства на срещите на Г-7 и групата се преименува на Г-8, припомня Франс прес. През 2014 година обаче Русия под управлението на Владимир Путин бе извадена от Г-8 след анексирането на украинския полуостров Крим от Москва и въведените антируски санкции.

Срещата на върха се осъществява при засилени мерки за сигурност.

Въпреки огражденията и ограничения достъп, в региона вече започнаха протестите срещу Г 7, съобщава „Шпигел“.

В Урун, на 20 км от Биариц в петък вечерта четирима полицаи бяха ранени от пиратки, а 17 демонстранти бяха арестувани за нарушаване на забраната за митинги. Сред протестиращите също има ранени.

В региона около Биариц от средата на седмицата се провежда „анти-среща на върха”, организирана от широка мрежа неправителствени структури и противници на глобализацията. За днес е планирана най-мащабната демонстрация, на която се очаква да присъстват хиляди участници.

Един от организаторите на протестите заявява, че за срещата на върха на Г 7 съзнателно е избрано отдалечено от големите градове място. Според него, правителствата на държавите от Г 7 са отговорни за последиците от „неолибералната загуба на правила”, за все по-нарастващата разлика между бедни и богати, за приватизацията на обществени услуги и за финансовата криза.

Заключителните декларации на ръководителите на тези държави са словесни упражнения, от които не произтича нищо.

Целта на подобни „анти-срещи на върха” е да се излезе с алтернативни предложения за развитието на обществото.

За осигуряването спокойствието на срещата на Г 7 са мобилизирани 13 000 души от силите за сигурност. Френското правителство заяви, че ще бъде безкомпромисно в случай на бунтове.

Организаторите на протестите също настояват те да имат мирен характер. Те се надяват, че полицията няма да оказва твърде сериозен натиск върху демонстрантите, за да не излезе ситуацията извън контрол.

- реклама -